Cea mai mare privatizare din ultimii ani a luat o turnura spectaculoasa. Sau dramatica. In functie de ce se va intampla in urmatoarele zile. Consecintele economice si sociale, intr-o varianta sau alta, sunt uriase. Ca si consecintele politice. Dispune Dan Diaconescu de cei 45 milioane de euro? Da sau nu? Cand vom afla, vom sti raspunsul la intrebarea cine castiga si cine pierde in urma evenimentului transmis in direct, vineri, de cele mai multe dintre televiziuni. Sa analizam variantele.
Dan Diaconescu, lider al unui partid care creste in mod spectaculos, nu a ascuns nicio secunda caracterul politic al actiunii sale. El a intuit corect. Miza Oltchim poate fi uriasa sub aspect electoral. In mod direct, falimentul sau privatizarea Oltchim afecteaza circa 5 mii de familii. In mod indirect, castigatoare sau perdante sunt circa 50 de mii de familii. Iar, sub aspect psihologic, o eventuala victorie la acest capitol ar putea sa atraga de partea PP-DD un electorat imens. Sa nu uitam ca cei 7,4 milioane de romani care i-au spus lui Traian Basescu sa plece nu reprezinta in totalitate, asa cum s-a vazut la locale, electorat USL. Cine ii va adjudeca la alegerile parlamentare pe cei aproape 3 milioane de romani in plus fata de votantii USL din primavara? Va fi USL castigatorul acestui bazin electoral sau cine altcineva? Pe piata nu mai exista decat PP-DD.
Dan Diaconescu a intrat in jocul vietii sale. Pe care, pentru moment, il conduce cu succes. A participat cu mult curaj si in nume propriu, caz nemaintalnit, pana in prezent, la licitatia Oltchim. A oferit un pret de zece ori mai mare decat al celorlalti. A adus, cel putin teoretic, statului roman un castig nesperat de 45 milioane euro. Care, atentie, s-ar putea intoarce la Oltchim, in cel mai bun caz, sub forma de imprumut. In urmatoarele cateva zile, nu-i mai ramane altceva lui Dan Diaconescu decat sa scoata banii si sa marcheze astfel o noua si rasunatoare victorie. Sau sa nu-i scoata si sa-si administreze cumva infrangerea. Si victoria si infrangerea vor putea fi decisive, atat pentru soarta combinatului si a miilor de familii implicate, cat si pentru cariera sa politica.
Dar este limpede ca Dan Diaconescu nu dispune de lichiditati in valoare de 45 de milioane euro. Si nici nu are timpul necesar pentru a procura acei bani, sa spunem, sub forma unei prescriptii publice. Pe de alta parte, acest proaspat politician exotic, cum ii spun unii, a reusit sa-si dovedeasca iscusinta prin identificarea unui segment larg de populatie ramasa cumva intre liniile de front detinute de PDL si USL. Si sa-i valorifice potentialul. Prin mesaje adecvate. Demiterea lui Basescu aflandu-se pe primul loc. Dar si ostilitatea fata de celelalte doua mari formatiuni politice. Daca Dan Diaconescu nu are banii, daca in spatele sau nu se afla, intr-o forma sau alta, colosul rus Gazprom, atunci, in cateva zile, vom concluziona ca el s-a sinucis politic cu buna-stiinta sau ca un grup de persoane interesate l-a impins la o actiune nesabuita.
Dar daca Dan Diaconescu are in spate un partener gen Gazprom? Atunci va invinge. Dar, in prealabil, va trebui sa impace si capra si varza. Cum va ajunge Oltchim al poporului si, in acelasi timp, al investitorului rus? Exista formule!
Sursa: CorectNews