x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Decorarea Patriarhului Daniel, decizie de esență a președintelui Iohannis

Decorarea Patriarhului Daniel, decizie de esență a președintelui Iohannis

de Dan Constantin    |    26 Iul 2021   •   07:00
Decorarea Patriarhului Daniel, decizie de esență a președintelui Iohannis

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, omagiat printr-un mănunchi de evenimente la împlinirea a 70 de ani, a fost decorat de președintele  Iohannis cu cel mai înalt ordin al statului român. Ceremonia de decorare de la Cotroceni, larg mediatizată, a reprezentat nu doar cel mai important moment al zilei aniversare, ci are o semnificație cu mult mai adâncă,  evidențiind o poziționare clară a președintelui Klaus Werner Iohannis în favoarea respectării tradițiilor, în contextul atacurilor tot mai puternice ale unor minorități agresiv la esența vieții de familie și ale organizării sociale pe baze biologic naturale. Decretul prezidențial de decorare a fost întărit de un discurs clarificator, care arată, fără echivoc, o schimbare de paradigmă în evoluția concepției lui Klaus Werner Iohannis privind relațiile dintre conducerea actuală a statului și biserica națională. Criticile abjecte ale neomarxiștilor, menite să maculeze decizia președintelui, nu au întârziat, ceea ce arată, ca un turnesol, diferențe de poziții ideologice care minează construcția șubredă a actualei coaliții. 

Discursul președintelui Iohannis are formulări limpezi de susținere a Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului Daniel, un savant teolog, cu o viziune modernă, de largă cuprindere a realităților în schimbare din societatea românească, accelerate de intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, BOR nu este o instituție anchilozată, ruptă de prezentul și mai ales de viitorul națiunii, ci are „locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român”, și a avut o „prezență activă în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și Culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene”. Totodată, este subliniat - prin conferirea înaltei decorații - „meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român”. În continuarea organică a acestui proces istoric, Preafericitul Patriarh Daniel este „puternic implicat în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești”, răspunzând cu succes uneia dintre provocările cele mai complexe - „păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora”. 

 Cei care au pornit un război deschis cu credința, având ca ținte predilecte personalități ale clerului ortodox, vizând demolarea legăturilor spirituale dintre generații prin acțiuni de izolare a Bisericii Naționale, primesc un răspuns de la autoritatea prezidențială. Biserica Ortodoxă Română, prin impulsul Patriarhului sărbătorit și onorat la 70 de ani, se afirmă „ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice - o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui”. Impulsul decisiv al Patriarhului Daniel la adaptarea BOR la schimbările tehnologice este apreciată de instituția prezidențială care evidențiază faptul că „Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești”.

 Întrebarea este, acum, ce răspuns vor avea adversarii BOR la acest mesaj de puternică susținere a Bisericii Ortodoxe Române la acordarea Ordinului Național „Steaua României, în grad de Colan, Patriarhului Daniel?

×