x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale În țara păcănelelor „republica cetățenilor” cedează locul „republicii fanilor”

În țara păcănelelor „republica cetățenilor” cedează locul „republicii fanilor”

de Daniel Apostol    |    11 Dec 2023   •   07:20
În țara păcănelelor „republica cetățenilor” cedează locul „republicii fanilor”

Odată cu suprimarea republicii socialiste, România pornea pe drumul unei republici democratice, „a cetățenilor”. Construcția unei democrații funcționale și a unei economii de piață liberă s-a dovedit a fi mai dificilă și de mai lungă durată decât credeam în zorii acestor transformări. Fără să vrea neapărat, dar poate pe alocuri chiar plăcându-i, România a devenit „țara păcănelelor”, din ce în ce mai aproape să devină o „republică a fanilor”, lăsând în urmă mult dorita inițial „republică a cetățenilor”.

 

Realizatorul de televiziune Mircea Badea va rămâne în memoria colectivă și pentru expresia „trăim în România și asta ne ocupă tot timpul!” Eu aș nuanța, spunând că trăim în România și asta ne costă toți banii! 

Ne ocupă tot timpul și ne costă toți banii pentru că România este „țara păcănelelor” și este astfel pentru „un milion și unu” de motive. Jucăm la ruletă viitorul și educația copiilor, jucăm la poker sănătatea semenilor, jucăm la șeptică  soarta autostrăzilor, iar la păcănele sperăm să pice milioanele din fondurile europene. „Norocul” și nu munca guvernează realizările de zi cu zi. 

Când nu are bani, românul dă fuga să schimbe o sută de euro. Sau dă fuga la jocurile de noroc, în speranța că îl prinde pe Dumnezeu de un picior. Sau se înghesuie în casele de pariuri, fizice sau online. Sau, mai de curând încoace, se lasă vrăjit de mirajul îmbogățirii rapide prin criptomonede fals tranzacționate pe platforme fantomă. Apoi, trist și rămas în continuare sărac după ce și-a vărsat în păcănele agoniseala familiei, se înghesuie la birt înjurând de toți sfinții din calendar capitalismul lacom, guvernul incapabil, politicienii mincinoși și primarul hoț, toți laolaltă fiind de vină pentru insuccesul lui.

„Maeștrii păcănelelor” populează masiv aparatul de stat, central și local; autorități menite să contribuie la construcția unei republici a cetățenilor fac de fapt parte dintr-un vizibil sistem anticetățean.
 

Ca la cazinou, se joacă o miză și se scoate un as din mânecă: scaunul puterii și mesajul populist. „Cetățeni” fără pregătire, fără educație, fără cultură, adesea fără suflet și sigur fără valori și fără noimă reală în viața comunității se pun în praștia politică și se aruncă în structurile de conducere, jucând la propriu viitorul unei țări susurând în urechile mulțimii mesaje seducătoare dar mincinoase și construind în jurul lor comunități de fani ce doresc să ajungă la rândul lor șefi în țara păcănelelor, călcând în picioare prezentul și viitorul „republicii cetățenilor”. 

La începutul anului pandemic 2020, în ediția specială a revistei Economistul, am publicat o traducere și adaptare după Ivan Krastev, Președintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia, care, sub titlul „Republicile de fani din Europa Centrală”, semnala polarizarea politică care a transformat „republica cetățenilor” ideală într-o „republică a fanilor” atât în Europa Centrală, cât și în alte părți ale lumii. Loialitatea fanilor - explica Krastev- „este zeloasă, nechibzuită și statornică”. Bucuria fanilor captivați, cu facultățile critice blocate, reflectă și își consolidează sentimentul de apartenență, care este esențial pentru înțelegerea de către populație a politicii ca joc de loialitate, mai scria Ivan Krastev în articolul citat.

Cei care refuză să fie aplaudaci sunt automat trădători. Orice înfrângere electorală este nedreaptă (sau o conspirație) și orice critică a propriului partid este o trădare. Iar dacă sunt deja la putere, acești populiști maeștri ai păcănelelor politice joacă o piesă de teatru în care se consideră o minoritate persecutată, „victime care au dreptul să acționeze, asemeni unor răufăcători demni de empatie” (scria Krastev).

Iar cei nemulțumiți de țara și maeștrii păcănelelor și care doresc mai multă republică pentru ei și mai puțină republică pentru fanii de partid pot mai ușor să își schimbe țara de reședință decât propriul guvern. Iar granițele libere ale Uniunii Europene favorizează acest lucru și în spatele lor republicile fanilor iau treptat-treptat locul republicilor cetățenilor.

×