x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale DNA acoperă miorlăitul pisicii

DNA acoperă miorlăitul pisicii

de Petru Calapodescu    |    10 Oct 2012   •   13:31

Să vezi coincidenţa naibii, de fiecare dată când vin nori de furtună spre PDL, este lansată câte o rachetă menită să abată atenţia publicului. Ca un făcut, mai mereu, rampa de lansare este DNA, insituţie care, desigur, nu-i influenţată politic şi nu răspunde comenzilor venite de la Cotroceni ori de la Modrogan... La fel s-a întâmplat şi zilele acestea. Luni, în sfârşit, premierul Victor Ponta a arătat foştilor guvernanţi o pisică gata să-i zgârie rău de tot: s-a referit la cele "15 bombe cu ceas" lăsate moştenire de portocalii, care au pus la pământ economia, finanţele ţării. Ponta nu a dat deocamdată - dar trebuie să o facă! - nume de foşti miniştri şi alţi demnitari vinovaţi de jafurile respective, însă PDL a fost rapid cuprins de frisoane: spectrul răspunderii pentru dispariţia a miliarde şi zeci de miliarde de euro nu-i o glumă.
Focarul de incendiu trebuia stins rapid, iar atenţia opiniei publice, mai ales în preajmă de alegeri, trebuia iute deturnată. Absolut întâmplător, nu-i aşa?, acest rol l-a jucat fumigena detonată marţi de DNA. Bastionul anticorupţiei a dat rapid un comunicat, chipurile la insistenţele mass-media. Nu, nici vorbă ca documentul să se refere la faptul că procurorii s-a pus pe treabă şi au scos din sertare plângerile penale care s-au tot adunat şi-i viyează, cu date şi fapte, incriminate inclusiv de Comisia Europeană, pe foştii guvernanţi. Sau că s-au autosesizat, bunăoară, în legătură cu gravele acte de corupţie şi cu abuzurile dezvăluite aproape zi de zi, cu documente şi mărturii, de către Antena 3 sau Jurnalul Naţional. Nici barem un cuvinţel, cum ar fi fost normal, că DNA a luat act de acuzele aduse luni de primul ministru şi că va întreprinde cercetări.

Comunicatul DNA este de fapt, ca de atâtea ori, un fâs puturos, iscând din nou suspiciuni de mânării politice în respectiva instituţie. Ditamai structura, cu un personal plătit cu lefuri exorbitante şi nemeritate, vizavi de (in)eficienţa reală a activităţii de acolo, anunţă cu tam-tam, să afle toată lumea, că a început urmărirea penală a 67 de persoane, pentru fraude electorale. De bună seamă, respectivii cremenali nu fac obiectul maldărelor de plângeri nesoluţionate şi vizând furăciunile făţişe de la alegerile din 2008, sau cele prezidenţiale din 2009, ori europarlamentare şi chiar de la localele de anul acesta, de pein Neamţ, n-a fost timp de ele. Cei puşi sub urmărire sunt o serie de săteni de prin Gorj, Teleorman sau Vrancea, unde procurorii au dat năvală  ca, până la urmă, să descopere mai nimic. Chipurile, nişte babe ar fi semnat în locul altora şi alte asemenea bazaconii. Cea mai gravă acuzaţie vizează nişte membri ai câtorva birouri electorale, care i-ar fi transmis din oră în oră, prin SMS, lui Liviu Dragnea,  câţi alegători au venit. O stupizenie cât casa.
Pentru a şti câţi oameni s-au prezentat, nu era nevoie să ai "şpioni" în secţie, era suficient să fie număraţi de afară, din stradă, de pe trotuar, când intrau... Şi, oricum, admiţând că au fost câţiva cetăţeni care au încălcat regulile, numărul lor e atât de mic, încât n-au influenţat cu nimic rezultatul referendumului prin care 90% din votanţi i-au cerut lui Băsescu să plece. Apropo, cred că un procuror care şi-a permis să anticipeze la 1 - 1,5 miloane de voturi aşa-zisa fraudă, când practic ea e, dacă există, microscopică, ar cam trebui să-şi dea demisia din magistratură. Nu-i aşa, dle Morar? Toată această farsă de prost gust nu face decât să compromită odată în plus, dacă mai era loc de aşa ceva, DNA.

×