x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Donald Trump

Donald Trump

de Elsa Exarhu    |    07 Mar 2010   •   00:00
Donald Trump
Sursa foto: /Reuters

"Ai credinţă în Dumnezeu şi rămâi fidel ţie însuţi", a învăţat Donald Trump de la mama lui.

Noi n-am avut o generaţie de părinţi în business, aşa că am putea să ne ajutăm bine cu sfaturile celui mai interesant om de afaceri american, un simbol al New York-ului, un expert şi în căderi, dar mai ales în ridicări şredresarea spectaculoasă după datorii de 9,2 miliarde de dolari la 99 de bănciţ. Am găsit multă savoare în sfaturile şi tehnicile care vorbesc despre viaţă şi afaceri, cărţi despre arta supravieţuirii, a revenirii, a rămânerii în top, a negocierii. Sunt unele detalii de o sinceritate surprinzătoare, în care apar şi multe nume celebre.

Numele lui Donald Trump este legat de excelenţă, el este excesiv, debordant şi foarte curajos în declaraţii. La o reuniune recentă, a stârnit râsetele şi aplauzele unei audienţe de peste 500 de jucători de golf din clubul lui, propunând să i se retragă Premiul Nobel lui Al Gore, deoarece "după iarna aceasta cu temperaturi record, se pare că a cam greşit-o cu încălzirea globală...".

Concluzia lui Donald Trump este că ai nevoie de două calităţi importante: loialitate şi talent. Acestea pot construi succesul. Şi dacă vrei să ştii cât eşti de bun, întreabă-te mereu, ai vrea pe cineva ca tine în echipa ta?

Mi-au plăcut sfaturile lui, sunt dezvoltate în capitole scrise cu un umor surprinzător. Şi eu, care credeam că oamenii de afaceri sfârşesc prin a deveni nişte acrituri rigide. Tipul acesta, cum zicea Cioran - "a înţeles!".

 

Iată titlurile, capitolele:

Nu tergiversa

Vezi în perspectivă şi trăieşte cât poţi de bine

Urmează-ţi instinctul

Evită să dai mâna cu oamenii şdacă măcar nu
ne-am mai pupa atâta...ţ

 

Stăpâneşte arta de a vorbi bine în public şaici sunt 10 puncte interesanteţ:

1. gândeşte-te mai întâi la publicul tău
2. implică-l
3. pregăteşte-te
4. fii un bun povestitor
5. gândeşte-te la numitorul comun
6. tu eşti atracţia
7. fii în stare de autoironie
8. reacţionează prompt
9. fii la pândă
10. distrează-te!

Citeşte Jung şi "într-o vreme trăiam fără să vreau într-un mediu de psihopaţi care se ascundeau sub o aparenţă respectabilă. Nu ştii niciodată ce va declanşa la ei instinctul de a ucide. Poate fi un eveniment survenit când aveau 5 ani..."

Învaţă să asculţi ce spun ceilalţi

Poartă costumul reuşitei

Elimină intermediarii

Trebuie să ştii exact ce vrei şi să nu spui nimănui

Uneori trebuie să fii ranchiunos

Învaţă să spui nu

 

Selecţii dintr-o săptămână din viaţa lui Trump:

sunt reuniuni, multe telefoane, conversaţii cu Oscar de la Renta, multă Coca-Cola light, femei frumoase, întâlniri cu avocaţi, contabili, jurnalişti, editori, echipe tv, răfuieli cu tipi prinşi cu mâna în sac, întâlniri cu un expert în copaci - alege unii pt. terenul de golf, Donald Trump citeşte între 4 şi 7 ziare în fiecare dimineaţă, decupează articole şi le mai distribuie unora şi altora, seara răsfoieşte multe reviste, acceptă o invitaţie la un concert privat Elton John, mai preia din cele 37 de apeluri ce se adună de obicei în timpul reuniunilor, se vede cu prietenul, primarul NY - , se mai vede cu familia, îşi adoră fiica, merge pe jos spre birou şi se revoltă dacă observă cum clanţa de la intrare nu străluceşte cum vrea el - "totul trebuie să fie impecabil", se ocupă de clubul de golf  Mar-a-Lago - unul dintre invitaţi este Larry King, adoră sportul, e amic cu Shaquille O'Neal, adoră Nike, uneori Sandra Bullock îl vizitează amical la birou, neanunţată - "e o bucurie pentru toată lumea", asistenta Arethei Franklin îl sună să îl întrebe dacă vine la concertul ei de la Radio City, o doamnă dintr-un imobil situat vis-a-vis de imobilul lui îl reclamă că se face curat prea des şi prea mult în clădirile de birouri şi îi recomandă să vadă un medic, merge la inaugurarea unui magazin Ferragamo, apoi partida de golf cu Bill Clinton, cineva îi trimite o cutie mare cu praline de ciocolată de la Godiva, dar el nu se atinge de ele, le priveşte şi le dă mai departe, examinează 27 de cereri, printre care invitaţii în Norvegia, Peru şi India, îşi strânge lucrurile şi fax-urile şi pleacă, roagă asistenta să îi cheme liftul şi maşina la scară.... a fost o săptămână grozavă!

×
Subiecte în articol: tipi mişto/gagici miştoace