x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Europe si Statele Unite - sotia si iubita noastra

Europe si Statele Unite - sotia si iubita noastra

20 Feb 2004   •   00:00

Europa se comporta, cu Romania, ca o sotie inselata, dar care nu vrea sa strice casa, cum spune romanul, de dragul copiilor si de gura lumii.

Momentul cand Bucurestiul a venit, cu entuziasm, in intampinarea solicitarii Statelor Unite de a participa la razboiul din Irak, punand la dispozitie spatiul aerian, baza de la Constanta pentru militarii in tranzit ai coalitiei, cadre medicale si militari, nu poate fi iertat, cu una cu doua, de Europa veche, cum i s-a spus in timpul conflictului din Golf, pe un ton nu tocmai magulitor.

Oficial, diplomatic si propagandistic lucrurile au intrat intr-un normal destul de auster, relatiile par a fi cat se poate de firesti, reuniunile si schimburile de experienta sunt si ele in grafic. Ce ne facem insa cu sentimentele europenilor adevarati, prin sistem, valoare, structura si gandire, fata de mai tinerii europeni - romani, maghiar, bulgari etc., care sunt tratati corect, dar fara nici o bruma de ingaduinta.

Cu totii ne-aducem aminte de un profesor de liceu care, fara a ne pedepsi ori umili la tabla pentru vreo boroboata facuta in pauza, avea insa grija ca la prima lucrare de control sa corecteze stangaciile si greselile cu maxima acuratete. Nu putea fi nici condamnat pentru corectitudine, dar nici iubit din caleafara pentru sistemul intransigent de notare.

In aceasta situatie ne aflam acum. Iar lovitura din partea Uniunii Europene vine exact acolo unde ne doare mai profund. La bani.
ONG-urile romanesti sunt in pragul falimentului, pentru ca fondurile PHARE ale UE nu au sosit, desi calendarul este respectat, de obicei, cu sfintenie. Doar in 1998 s-a mai intamplat o situatie similara, cand banii pentru Romania s-au pierdut pe drum.

Acum nici macar nu se stie pe unde au ramas blocati sau daca ii vom mai primi vreodata. Inseamna proiecte ratate, oameni ramasi fara slujba, dezonoare.
Cat despre fondurile anuntate de catre Comisia Europeana pentru noi si bulgari, care ar urma sa soseasca intre 2007 si 2010 - 15,4 miliarde de euro - lucrurile sunt si mai complicate. Mecanismul e simplu: Europa - zeflemitor poreclita cea veche - are o sumedenie de functionari constiinciosi. Asa ca membrii Comisiei Europene au facut publica propunerea financiara pentru Romania si vecinii de la sud in plin scandal al adoptiilor internationale. S-ar putea crede ca Emma Nicholson nu stie ce fac stimabilii ei colegi. Gresit! Ea cunoaste, si inca foarte bine, tot ce se petrece, numai ca este vorba despre lucruri care, pana la un punct, sunt tratate separat: calculul pentru sprijinul financiar si moratoriul pentru adoptii. Cele doua puncte de interes se intalnesc in momentul in care tot ceea ce tine de angajamentele Romaniei pentru a fi ajutata financiar nu se dovedesc a fi altceva decat o vanare de vant.

Oficialii nostri au anuntat, cu inflacarare, decizia Comisiei pentru finantarea de peste trei ani. Completand, cu de la sine putere, ca putem fi siguri de aderare in 2007. Numai ca declaratiile bine ticluite, dar ostentativ exagerate au fost potolite, daca nu chiar strivite, de punerea la punct venita din partea europenilor insisi: "Propunerea financiara nu garanteaza aderarea in 2007", accentueaza Mathias Ruete, director pentru extindere in Comisia Europeana. Mai mult, el spune ca este ingrijorat de capacitatea scazuta a ministerelor de a propune proiecte pentru a atrage finantari si de lipsa de performanta a administratiei publice. Cu alte cuvinte, nu exista certitudini privind data aderarii, ci doar angajamente din partea tarii noastre si calendarul strict al Uniunii Europene.

Faptul ca in Comisia de politica externa s-a dezbatut posibilitatea introducerii unei monitorizari speciale pentru Romania, la cererea Emmei Nicholson, ne face mai rau decat ne-am putea inchipui. Europarlamentarii sunt extrem de sensibili la argumente care tin de un anumit comportament democratic si transparent. Exact ca sotia de la inceputul editorialului - chiar daca a uitat escapada sotului, isi va spori vigilenta si va contabiliza fiecare intarziere sau comportament inadecvat. Si, intr-o zi, cu siguranta, va rabufni.
Sa ne plangem Americii? N-ar folosi la nimic. Cei mai multi romani care muncesc legal in strainatate trimit valuta familiilor ramase acasa din Italia, Spania, Germania, Belgia si mai putin din Statele Unite. La fel si cu vizele. Pana si Elvetia si-a deschis granita pentru romani. Peste Ocean e inca bariera pusa, si psihologica si, din pacate, financiara.

×
Subiecte în articol: editorial