Azi, dacă nu eşti prezent pe Internet, nu exişti. Ne place sau nu, aici s-a ajuns. Un jurnalist american, specializat în Internet, a făcut un experiment. Un an de zile s-a deconectat de tot – fără computer, TV, e-mail, smartphone, Tumblr, Skype, Facebook, SMS, Messenger. Concluzia? Dacă te deconectezi de la "Matrix", te trezeşti într-o altă realitate, în care este foarte frig şi foarte multă singurătate. Pur şi simplu nu mai poţi comunica deloc cu prietenii şi familia (dacă nu staţi în aceeaşi casă, îţi pierzi iubita, jobul şi oamenii au senzaţia că ai plecat într-un an sabatic pe o plajă din Thailanda, că ai fost răcit, că eşti bolnav, că te-ai dus la mânăstire ori în Tibet, că ai devenit agent secret sau chiar că ai murit. Pentru jurnalistul american a fost o epxperienţă halucinantăşi traumatizantă.
Acuma, orice lucru BUN de pe lumea asta, dacă-l foloseşti nepotrivit sau îl abuzezi, devine Rău. Cu un ac, poţi să faci broderii frumoase sau să-ţi repari nădragii, dar poţi să şi scoţi ochii cuiva sau, dacă eşti mai priceput, poţi să ucizi un om când doarme, fără urme, băgându-i acul în centrul respiraţiei, un punct aflat undeva pe ceafă. Cu Facebook-ul ca şi cu căsătoria. Pare că oamenii se căsătoresc numai pentru a demonstra căei s-au maturizat, că acum ştiu de ce e viaţa grea şi ca să aibă după aceea de ce se plânge. Cam bizar. Oamenii au trei tendinţe fundamentale: să nu-şi asume greşelile (mereu, altcineva e de vină, să fie ipocriţi şi să judece societatea prin prisma personală şi a găştii lor. Asta e ca şi cum ai judeca lumea prin prisma vieţii din Pantelimon. Tot oameni, nu? Dacă pui mâna şi studiezi cam care este treaba cu lumea, o să-ţi schimbi radical perspectiva despre ce credeai tu că este viaţa. Dacă te intersează. Dar, dacă tot nu te interesează atunci măcar taci naibii din gură şi nu mai emite judecăţi intelectuale de la balconul vilei tale de lux. Sau din garsoniera ta de student sărac la filosofie ori la arte. Sau de pe blogul tău de succes. Lumea nu începe şi nu se termină cu tine.
Oamenii se plâng despre Facebook. Cine se plânge? Cei cu cont pe Facebook, desigur. Nu au altfel cum, fireşte. Ce nu le convine? Că le mănâncă timpul, că le deconspiră intimitatea, că le expune viaţa. Nu, nu Zuckerberg face asta, voi singur o faceţi. şi apoi, când vă daţi seama că nu este cum v-aţi fi închipuit voi că vă trebuie, începeţi să vă plângeţi. Facebook a fost făcut esenţial pentru oamenii care vor Să COMUNICE. Ca să comunici util şi satisfăcător, trebuie să oferi conţinut. Adică să înveţi, să gândeşti, să creezi, să evoluezi. Dacă nu faci asta şi, în plus, mai şi abuzezi de reţele de socializare - pentru că eşti un loser care nu are altceva mai bun de făcut - da, îţi garantez că o să fie nasol. Dar mai nasol o să-ţi fie şi fără Aşa că mai bine înjuri, nu?