x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale În memoria lui Fănuș Neagu: o viață dedicată cuvântului și spiritului românesc

În memoria lui Fănuș Neagu: o viață dedicată cuvântului și spiritului românesc

de Ciprian Demeter    |    25 Mai 2024   •   08:20
În memoria lui Fănuș Neagu: o viață dedicată cuvântului și spiritului românesc

Pe 24 mai 2011, România a pierdut unul dintre cei mai valoroși scriitori și publiciști, Fănuș Neagu. Născut pe 5 aprilie 1932 în comuna Grădiștea de Sus, județul Brăila, într-o familie modestă de țărani, Fănuș Neagu a crescut cu pasiunea pentru cuvinte și a devenit un reper în literatura românească.

Parcursul său profesional și personal este o mărturie a devotamentului față de artă și cultură, marcat de momente de înaltă creativitate și recunoaștere.

Fănuș Neagu a avut o educație diversă și plină de provocări. A urmat Liceul Militar din Iași între 1944-1948 și apoi Școala Pedagogică nr. 2 din București până în 1951. Continuându-și formarea, a frecventat Școala Pedagogică ”Costache Negri” din Galați și Școala de Literatură ”Mihai Eminescu”, unde a fost coleg cu alte nume mari ale literaturii române, precum Nicolae Labiș și Radu Cosașu. În ciuda încercărilor academice, nu a finalizat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, însă acest lucru nu l-a împiedicat să devină un titan al literaturii.

Debutul literar a avut loc în 1954 cu nuvela „Dușman cu lumea”, iar în 1959 a publicat volumul ”Ningea în Bărăgan”. Cariera sa a fost marcată de o serie de lucrări remarcabile, printre care ”Somnul la amiază” (1960), ”Dincolo de nisipuri” (1962) și ”Cantonul părăsit” (1964), acest ultim volum obținând Premiul Uniunii Scriitorilor. De altfel, romanul ”Îngerul a strigat” din 1968 i-a adus consacrarea deplină, fiind considerată o lucrare de referință în proza postbelică românească. Acestora le-au urmat ”Casa care se leagănă” (1971), ”În văpaia lunii” (1972), ”Fântâna” (1972), ”Pierdut în Balcania” (1982), ”Povestiri din drumul Brăilei” (1989). În aceeași  perioadă a publicat și romanele ”Frumoşii nebuni ai marilor oraşe. Fals tratat despre iubire” (1977) şi ”Scaunul singurătăţii” (1988), ambele obţinând Premiul Uniunii Scriitorilor. Proza lui Fănuș Neagu este profund impregnată de amintirile copilăriei, realitatea fiind filtrată prin sita poveștilor auzite la acea vârstă mirifică, iar acest lucru explică felul aparte în care sunt descrise peisajele locurilor natale, conturarea chipurilor insolite și exacerbarea pasiunilor încercate de personaje. Fănuș Neagu nu s-a limitat doar la a se exprima metaforic, ci a perceput lumea în mod metaforic, creând o atmosferă unică în lucrările sale, astrfel că peisajele capătă dimensiuni fabuloase, reflectând atât frumusețea, cât și tumultul naturii și al vieții. Natura este descrisă într-un mod aproape mitic, plină de detalii care transcende simpla observație, devenind un personaj în sine, în timp ce copilăria este evocată nu doar prin subiectele alese, ci și prin stilul narativ plin de vitalitate și emoție, ceea ce conferă o autenticitate profundă operelor sale. Chipurile personajelor sunt desenate cu o forță deosebită, Fănuș Neagu reușind să surprindă esența umană prin detalii insolite și trăsături marcante, fiecare dintre acestea fiind o lume aparte, plină de contradicții și pasiuni, reflectând complexitatea existenței umane. Aceste portrete sunt adesea exagerate, subliniind trăsături și comportamente care conferă adâncime și verosimilitate, iar poveștile sale sunt impregnate de o sensibilitate aparte, în care realitatea și fantezia se împletesc într-un mod firesc. Scriitorul reușește să creeze o lume în care cititorul se poate pierde, explorând teme universale prin prisma unor experiențe personale intense, într-un stil narativ bogat în imagini și simboluri, care conferă operelor sale o dimensiune poetică, în care fiecare detaliu contribuie la atmosfera generală, plină de nostalgie și melancolie.

Fănuș Neagu a fost nu doar un scriitor prolific, ci și un redactor influent. A colaborat cu multe publicații importante și a fost redactor la ”Scânteia tineretului”, ”Luceafărul” și ”Amfiteatru”. De asemenea, a avut o activitate intensă în domeniul publicisticii și a scris numeroase articole și reportaje. În anii ’70 și ’80, a publicat cronici sportive pline de savoare, adunate în volumele ”Cronici de carnaval” și ”Cronici afurisite sau Poeme cântate aiurea”.

Între anii 1976 – 1987 au apărut volumele sale de publicistică dintre care amintim: ”Cartea cu prieteni. Poeme răsărite în iarbă” (1979) şi ”A doua carte cu prieteni” (1985), cu însemnări despre scriitorii pe care i-a cunoscut, ”Insomnii de mătase” (1981) şi ”Întâmplări aiurea şi călătorii oranj” (1987).

În 1985, piesele ”Echipa de zgomote” și ”Olelie” de Fănuș Neagu au fost jucate la Teatrul Majestic și Teatrul Național din București. A scris şi scenariile unor filme precum ”Ciprian Porumbescu” (1973) – autorul dialogurilor, ”Dincolo de nisipuri” (1974), ”Punga cu libelule” (1981) – împreună cu Vintilă Ornaru – şi ”Sosesc păsările călătoare” (1985).

Fănuș Neagu a fost recunoscut și apreciat pentru contribuția sa culturală, fiind membru corespondent și ulterior membru titular al Academiei Române. În anii '90, a deținut funcții de conducere, inclusiv director al Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București și al săptămânalului ”Țara”, iar în 1991, alături de Eugen Simion, Marin Sorescu și Valeriu Cristea, a reluat publicarea revistei ”Literatorul”. În această perioadă, a continuat să scrie și să publice lucrări semnificative, precum romanele ”Țara hoților de cai” (1991), ”Amantul Marii Doamne Dracula” (2001) și ”Asfințit de Europa, Răsărit de Asie. Jurnal cu fața ascunsă” (2004). Alte lucrări includ ”Partida de pocher” (1995) și ”O corabie spre Bethleem” (1998).

Viața sa personală a fost marcată de o relație strânsă cu familia sa, fiind căsătorit cu Stela Neagu și având o fiică, Anita Ruxandra Neagu. În 2008, pe patul de spital, Fănuș Neagu a criticat dur agresivitatea presei față de starea sa de sănătate, printr-o scrisoare care sublinia înțelepciunea și curajul cu care a înfruntat ultimele momente ale vieții.

Fănuș Neagu a încetat din viață pe 24 mai 2011, la București. Plecarea sa a lăsat un gol imens în lumea literară, fiind cunoscut pentru stilul său inconfundabil, impregnat de metafore și imagini poetice care captează esența umană și frumusețea peisajelor natale. Moștenirea sa literară continuă să inspire și să fascineze, păstrând vie amintirea unui scriitor care a reușit să transforme experiențele copilăriei și poveștile auzite într-o operă literară de o profundă sensibilitate și autenticitate.

În amintirea sa, cărțile și scrierile sale continuă și vor continua să inspire generații de cititori și scriitori, confirmându-i statutul de titan al literaturii române.

×
Subiecte în articol: fănuş neagu scriitor