x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Huidu e ca şi achitat

Huidu e ca şi achitat

de Robert Veress    |    19 Oct 2011   •   13:26

'Invinuitul (Serban Huidu – n.r.), in urma neadaptarii vitezei la conditiile de drum (carosabil ud), a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu o Dacia Logan ce venea din sens opus'. Aceasta este concluzia procurorilor brasoveni si baza de plecare a procesului in care va fi implicat Serban Huidu.

Este o formulare care il DISCULPA, in buna parte, din start, pe 'carcotas'. De acum, nu mai ramane decat ca un bun avocat sa impinga procesul spre o condamnare cu suspendare sau chiar catre o achitare.

De ce spun asta. In primul rand, a fost scoasa din chestiune, cu totul, ipoteza conducerii iresponsabile – respectiv, depasirea voluntara a benzii continue si deci intrarea pe contrasens intr-o portiune de drum in care aceasta manevra era interzisa.

Formularea 'neadaptarea vitezei la coditiile de drum' nu include, obligatoriu, nici macar depasirea vitezei legale in portiunea de drum respectiva, care era de 30 km pe ora. Daca, asa cum intuiesc, se va stabili (dupa 'n' expertize), ca viteza SUV-ului in momentul impactului era de 50-60 de kilometri la ora, Huidu e ca si iertat. Va putea spune: 1. Ca nu a vazut panoul de limitare a vitezei la 30 de kilometri (ceea ce nu te disculpa, dar poate fi considerat drept circumstanta atenuanta) si/sau 2. Ca in urma derapajului s-a panicat si a calcat, involuntar, pedala de acceleratie.

Legislatia le RECOMANDA conducatorilor auto sa adapteze, adica sa reduca viteza in conditii meteorologice nefavorabile. Dar nu IMPUNE acest lucru, cu sanctionarea celor care nu respecta regula. Ce inseamna asta: daca radarul depisteaza, pe timp de lapovita, un conducator auto conducand cu 50 de kilometri la ora, intr-o portiune de drum in care aceasta este viteza legala in conditii normale de drum (carosabil uscat), respectivul sofer nu va fi sanctionat contraventional. In schimb, daca acelasi sofer este implicat intr-un accident de circulatie, neadaptarea vitezei va fi considerata cauza a producerii accidentului si soferul va fi tras la raspundere, in functie de urmarile accidentului.

Poate fi cazul lui Huidu: daca se stabileste ca masina sa rula cu pana la 30 de kilometri pe ora in momentul presupusului derapaj, neadaptarea vitezei il va incrimina. Totusi, e foarte putin probabil sa primeasca o condamnare, cu executare, in aceste conditii.

Desigur, formularea pe care am citat-o nu exclude depasirea vitezei legale si inca ne putem trezi ca expertiza va stabili faptul ca Huidu 'forja' Meleul cu o suta la ora. Insa, in acest caz, in locul 'neadaptarii vitezei' ar fi trebuit sa citim ceva de genul 'depasirea cu peste 20 km la ora a vitezei legale admise in portiunea de drum respectiva, in conditii de carosabil umed'.

×