x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Invadatorii şi noi

Invadatorii şi noi

de Marian Nazat    |    20 Sep 2012   •   14:12

Prin 1939, prozatorul Henry Miller nota premonitoriu ca "Am inceput de-ndata sa simt ce inseamna Grecia, ce a fost in trecut, ce va fi intotdeauna, chiar daca va avea ghinionul sa fie invadata de turisti americani'. Din nefericire, elenii n-au putut evita nenorocul prorocit, culmea !, chiar de un yankeu. Si urmarile sunt evidente. Noi, romanii, n-am avut parte de turistii de peste Ocean, fiindca ioc brand de tara, ioc closete. Dar, cu toate astea, induraram ghinionul sa ne invadeze recent (oficial, desigur) "excursionistii' Gordon si Gitenstein. Dupa vizita lor si a altora ca ei, Romania a ramas ceea ce a rastignit-o trecutul si va fi de-a pururea: o colonie trista si slugarnica. Asa ca scrisoarea de multumire trimisa din pridvorul cotrocenist noilor "invadatori' consfinteste definitiv statutul nostru inferior.


Cat de repede se preface lumea ! La douazeci si ceva de ani dupa schimbarea din 1989, amintirile despre comunism s-au decolorat de tot. Generatiile postdecembriste habar n-au din ce trecut vin parintii lor, iar propaganda actuala explica intr-o simplitate natanga regimul egalitarist de odinioara. Lumina electrica cu taraita, cozi la alimentara, program redus la televizor si cam atat. Aceeasi spalatura pe creier la care m-au supus si pe mine, dimpreuna cu leatul meu de cobai in perioada postbelica. Fiindca nu se scursesera decat doua decenii de la proclamarea republicii populare, iar noi nu stiam ce insemna capitalismul ante si interbelic. Ignoranti cu porunca de la centrul ideologic purpuriu, traiam pur si simplu o realitate livrata demagogic de scoala acelor vremi. Si nu numai, caci presa scrisa si vorbita nu-si propusese altceva, basca zelosii activisti de partid. Fusese nevoie de doar douazeci de ani pentru aparitia omului nou, rupt total de istoria imediata. Ca si azi, cand noua, astora vechi, ni se toarna in urechi cucuta unor minciuni de-o stupiditate exemplara. Apostolii scoliti de aceasta data in Apus incearca sa ne convinga ca am trait de fapt alta epoca, infestandu-ne memoria cu fel de fel de clisee aduse din import. Politrucii seamana intre ei ceva de speriat, parca sunt clonati. Pai, ziceti si dvs, care ar fi diferenta dintre MRU si Neamtu, TRU si Preda, Papahagi si Patrascanoiu, Pora si Macovei ? Laboratoarele de indobitocire a romanilor lucreaza cu spor si nici nu trebuie cheltuieli prea mari. Costurile sunt mici, cum mici ne incapatanam sa ramanem in raporturile cu strainatatea si cu noi insine.

Cineva, din cinicul Occident, e de parere ca viitoarele alegeri dambovitene trebuie monitorizate ca-n tarile de mana a doua. Cica scrutinul din decembrie ar putea fi fraudat in stil mare. Onorabilul s-a ingrozit cumva de "intamplarea' de la Paris (inca proaspata), cand filfizonul Baconschi a iesit primul pe ramura la ritmul de votare ? Sau de indemnurile concertate la boicot, facute impotriva "standardelor europene' de sleahta suspendatului ? Asadar, asteptam in genunchi "misiunile de observare' ale OSCE, painea si sarea sunt pregatite sa ni le guste gusterii astia...

Ce paradox ! Nuntasii Ilegitimului s-au pus sa cante la gramada "Treceti batalioane romane Carpatii !' Cum dracu', ca nu mai pricep nimic ! Unde sa treaca, in Ungaria, la varu' Orban , fara de care nunta prezidentiala s-ar fi consumat, probabil, in garajul din cartier ? In Germania ? Doamne fereste ! acolo domneste "nasa' Merkel, sustinatoarea fanatica a reinscaunatului de la Bucuresti ? In SUA ? Nici pomeneala, se supara Hillary si iese ditamai pocinogul. M-am lasat furat de patriotismul de bodega al corului din palatul Ceausescului si am uitat ca Romania nu mai are batalioane... Le-au luat stapanii planetari sub comanda si le poarta sub steaguri straine in teatrele de razboi dinafara intereselor noastre. Asa ca treceti batalioane romane inapoi Carpatii!

×