x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Iubire virtuală

Iubire virtuală

de Maria Timuc    |    08 Mar 2011   •   20:42

Lumea a cunoscut multe feluri de în­drăgostire. Cele mai obişnuite iubiri sunt cele care au pe partea cealaltă a baricadei un personaj: un bărbat sau o femeie. Sunt oameni care se în­dră­gostesc de personalităţi, sunt oameni care fac pasiuni – unele chiar bol­nă­vi­cioase pentru persoane publice, dar pe care le văd la televizor, în filme, pe sce­nă etc. Iată că tehnica modernă, res­pectiv calculatorul şi internetul, poa­te şi telefonia mobilă, a dat naş­tere unei "iubiri speciale", unei forme de dragoste care nu era imaginată în ur­mă cu vreo... 20 de ani. "Iubirea online" sau "iubirea pe internet", sau "iu­­birea pe chat", sau "iubirea pentru un necunoscut", sau "iubirea ima­ginară/virtuală"!

Aş fi vrut să scriu acest articol mult mai târziu, după ce aş fi încercat să pătrund mai adânc în taina sentimentului "online" (voi mai reflecta, însă pe această temă şi voi reveni). Dar lucrurile s-au precipitat şi am sim­ţit că ar putea fi o urgenţă în abordarea temei, întrucât ea nu este singu­lară, cât mai degrabă a devenit o for­mă foarte obişnuită de iubire. O for­mă despre care nu s-a spus nimic pâ­nă acum, deşi am constatat că există vic­time ale acestei forme de iubire şi printre copiii de clasa a V-a, care co­mu­nică pe chat. Corespondenţa mea din ultimele săptămâni cu o fată care tră­ieşte "iubirea, dar şi suferinţa din dra­goste online" mi-au dezvăluit as­pecte tulburătoare ale unei relaţii care a avut loc doar... "prin internet" şi prin două-trei convorbiri telefoni­ce. Scrisoarea pe care am primit-o ieri de la această fată mi-a sugerat ca­racterul urgent al problemei şi in­vi­ta­ţia de a o sesiza pentru început, poa­te tocmai din pricina răspândirii ei tăcute printre tineri, şi nu doar prin­tre ei. Căci cuplul "virtual" pe care l-am cunoscut graţie scrisorilor ami­n­ti­te este un cuplu de adulţi!

Viaţa emoţională a unui cuplu vir­tual s-a desfăşurat după toate tipa­re­le specifice unei relaţii adevărate: s-au îndrăgostit pe chat, fiecare de o ima­­gine, fiecare de imaginea celuilalt. S-au certat pe chat. S-au supărat. S-au respins. S-au împăcat şi s-au des­­păr­ţit. "Nu înţeleg cum pot să sufăr atât din cauza unui bărbat pe care nici nu-l cunosc", a remarcat femeia care mi-a scris. Totuşi, ea a trăit emo­ţi­­o­­­nal sentimentul profund de a-l fi cu­­noscut şi recunoscut pe bărbatul de pe internet. Şi-au spus unii altora po­veş­­tile de viaţă, şi-au făcut mărturi­­siri, s-au simţit în al nouălea cer şi apoi... s-au prăbuşit în Iadul suferinţei. Toate acestea fără să se fi văzut măcar o sin­­gură dată. Este posibil aşa ceva? Unii ar spune că-i o nebunie, dar toa­te trăirile ar putea fi văzute ca nebunii atunci când nu eşti tu în pielea trăitorului.

Eu cred că iubirea online sau iu­bi­rea virtuală va fi tot mai mult pre­zen­tă în viaţa oamenilor, căci ea este, îna­inte de orice, consecinţa revoluţiei teh­nice, dar şi a creşterii nivelului de conştiinţă şi energie al oamenilor, care va aduce necesitatea cunoaşterii de sine în prim plan. "Trăieşti această re­laţie pentru că ai suferit într-o re­la­ţie anterioară de dragoste", i-am spus femeii care mi-a povestit istoria ei. Băr­batul de care s-a îndrăgostit nu este "real" sută la sută pentru că el este, de fapt, o imagine a minţii, o pro­­iecţie, o creaţie care dezvăluie pu­terea lăuntrică a îndrăgostitului. Este ima­ginea celui pe care nu-l cunoşti în tine. Femeia îndrăgostită şi-a creat această iubire virtuală sau Sinele ei a sprijinit-o în acest demers, pentru că în sufletul şi-n mintea femeii era su­fe­rinţă reprimată în trecut. Caznele unei iubiri adevărate, palpabile sunt mai mult mimate într-o iubire virtua­lă, dar emoţiile care trebuie vindecate sunt aceleaşi, la fel de puternice, de dureroase şi de prezente. În iubirea vir­tuală se ascunde oportunitatea pentru vindecarea emoţiilor trau­ma­ti­­zante din trecut, dar cu o condiţie: aceea ca persoana care trăieşte dure­rea de acum să ia tot ce i se întâmplă ca pe o oportunitate pentru vindecare emoţională. Iubirile virtuale sunt o invitaţie la asumarea res­pon­sa­bi­li­tă­ţii de creatori ai realităţii noastre. Pentru că aceste capacităţi devin tot mai pronunţate pe măsură ce ne apropiem de anul 2012, tehnica mo­der­nă va fi un mijloc important de conştientizare de sine.

Omul de azi cre­ează mai rapid, mai intens, gândurile şi trăirile sale sunt mai puternice, iar consecinţele acestei puteri fo­losite negativ sunt suferinţa, de­zi­lu­zia şi dezamăgirea. Dar pentru ce? Pentru un bărbat necunoscut sau pentru o femeie necunoscută. Iar cel ne­cunoscut este necunoscutul din noi! Tocmai asta dezvăluie iubirea vir­tuală: cel pe care îl acuzi de su­ferinţa ta nu-i real, nu există, nu-i al­tul, eşti tu. De aceea lipseşte persona­jul carnal în acest tip de dragoste; el nu există... Cel care nu te iubeşte e-n tine, este partea din tine care alege să sufere. Dar se poate să ne şi iubim pe noi înşine şi tocmai acesta-i sensul iubirii virtuale, asta-i invitaţia ei: iu­beşte-te pe tine însuţi!

×