x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jurnalul unui dezertor: Coabitarea cu Băsescu, imposibilă

Jurnalul unui dezertor: Coabitarea cu Băsescu, imposibilă

de Lucian Avramescu    |    02 Mai 2012   •   10:46

Lista membrilor noului guvern a fost lecturata public, marti seara, de premierul desemnat Victor Ponta, la ora pe care o anuntase atat el, cat si Crin Antonescu, spulberand speculatii si lasandu-i pe unii cu gura cascata. Nici eu n-am stiinta in legatura cu profilul si anvergura profesionala a unor viitori ministri care-mi raman cu desavarsire necunoscuti. Au sansa sa ma convinga prin miscari inteligente, eficiente, rapide.

Pe altii ii stiu, experienta lor fiind incontestabila – ma refer la Florin Georgescu, Ioan Rus, Campeanu, Nica – si inteleg optiunea premierului pentru oameni care au mai trecut prin aceste functii si ca atare nu-si vor prinde degetele in clanta usii, nefiind vreme pentru calificare la locul de munca. Unii, ca liberalul Diaconu, au nu doar notorietate, ci si prestigiu moral. Marga e in aceeasi categorie, dar plasarea lui in fruntea diplomatiei ar putea sa-i creeze un mic disconfort de adaptare, intr-o lume cu limbaj specific si gestica pe care o dobandesti greu. Cultura umanista si varsta nejuna l-ar putea salva de mici gafe de salon. In rest sunt convins ca stie ce are de facut.

Am incredere in Daniel Constantin, din triada USL si in Titus Corlatean, tinut prea mult pe tusa, cu toate ca ministerul atribuit lui nu i se nimereste intocmai. Nu pricep absenta lui Iancu, politician care stie domeniul sensibil al energiei unde s-au facut uriase magarii care speram si sper sa se ispraveasca. E de zis despre fiecare nominalizat cate ceva. Vicepremierul Georgescu, greu de dus cu presul in dialogurile cu marii smecheri ai finantelor mondiale, e marea victorie a lui Ponta, fiindca e greu sa renunti la confortul si stabilitatea unui post de prim vice-guvernator, pentru a intra in balamucul unui executiv care se va confrunta cu peisajul dezolant al visteriei goale. Portocaliii, degeaba minte strategic Basescu, au ras banii pana la ultimul leut si e greu de presupus ca-i va mai extrage cineva din putul seifelor Vuitton.

Agentia France Presse, anuntand schimbarea de la Bucuresti, noteaza sec amanuntul ca guvernul USL va trebui sa coabiteze cu Traian Basescu. Cu cine? Cu presedintele care se baga peste tot, ca musca in partea dindarat a iepei, care vrea sa conduca tot, sa controleze tot, sa bulverseze tot? Francezii se multumesc sa spuna ca Basescu e dusmanul de moarte al USL. Si atunci cum ramane cu coabitarea? Sunt convins, daca nu cumva exista si blestemul unor intelegeri de culise, ca presedintele trebuie trimis acasa. Nu cu Ungureanu s-a batut lumea in Piata Universitatii. Cererea alegerilor anticipate si trimiterea la plimbare a lui Basescu raman punctele nerezolvate ale agendei unui popor care are si el, in sfarsit, dreptul la respect. Respectati-l, va rog, domnilor parlamentari, fiindca trimiterea acasa a satrapului depinde in mare masura de domniile voastre. Nu-i vanati greseli viitoare (le va face cu certitudine), ci luati din belsugul de nenorociri de pana acum. Constitutia pe care a jurat a ajuns, nu uitati, hartia igienica a lui Basescu. A sosit timpul igienizarii statului roman.

×
Subiecte în articol: editorial