x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jurnalul unui dezertor: Trimiteţi-l acasă pe Băsescu

Jurnalul unui dezertor: Trimiteţi-l acasă pe Băsescu

de Lucian Avramescu    |    26 Apr 2012   •   11:53

Cand scriu aceste randuri e joi. Nu stiu ce se va petrece maine cu motiunea de cenzura. Va trece, nu va trece? Guvernul va fi daramat sau va ramane in picioare? Posibilul meu cititor va sti fara indoiala cum stau lucrurile atunci cand va lectura insemnarile de fata. Avantajul lui de maine este dezavantajul meu de azi. Am si eu insa un avantaj.

Acela de a ma juca, facand sotron prin supozitii. Sunt sanse egale si de o parte si de alta. Adica tot atatea premise ca motiunea sa cada cate sunt sa treaca. O spun politicieni direct implicati in disputa din teren. Opozitia aduce la vot, la initiativa acestuia, un parlamentar din formatiunea PSD care este imobilizat de multa vreme la pat, in urma unui accident. Din om n-a mai ramas intreaga decat mintea. Celelalte – picioare, sira spinarii – nu mai functioneaza. Aducerea lui, pe targa presupun, va impresiona. Poate si pe unii dintre parlamentarii puterii care ezita inca. Inclin sa cred ca motiunea va trece. Trecerea motiunii va fi momentul in care, infoindu-si penajul, Basescu va redeveni cocos (pana acum a stat cam pleostit) si va aduna in jurul lui pasaret politic si gazetarime. Va topai, va face tumbe, va juca teatru ieftin si eficient, ca de atatea ori sau un teatru ieftin si gretos, care nu mai pacaleste nici-o bataie din palme. Il va desemna pe Victor Ponta premier? Cred ca da. Ar fi in logica acelei propuneri in dodii si in vrabii de la Cotroceni, mai mult nefacuta decat facuta, prin care Basescu a executat mai apoi, alimentat cu benzina ieftina, tumbe politice pentru gura casca. Va prelua USL guvernarea? Cei mai multi, din varf spun ca da. Ar fi, imi mentin parerea exprimata si acum cateva zile, o imensa prostie.

Nu va lua bine puterea opozitia de azi si PDL, trecut in opozitie, va sufla otrava prin toate goarnele si are destule goarne exersate. De a doua zi. Raul tarii, nenorocirile, pana la alegeri, chiar daca ar fi in septembrie, vor fi desertate din tomberoanele partidului basist in capul opozitiei de pana ieri. Deja am auzit-o pe Roberta jelindu-i, culmea, pe pensionari, victime ale nemernicilor de la USL. O va crede si ii va crede cineva? La cate resurse de naivitate avem, da. Un specialist spune ca USL nu va pierde parlamentarele din toamna, dar scorul va fi vizibil sub cel de azi, adica va cobori mult sub 51 la suta. Si atunci nu e mai buna solutia avansata de exersatul si trecutul prin atatea Ion Iliescu? El spune ca un guvern provizoriu, care sa prepare alegeri corecte, e mai indicat decat varianta ca USL, fara un parlament solid in spate, rezultat din alegeri, sa intre direct la guvernare. Avand suportul a ce? Al catorva trecatori cu pasul politic dintr-o parte in alta.

E bine, nu pentru opozitie, ci pentru tara, ca motiunea sa treaca? Da. Jocurile diabolice neterminate ale puterii de azi (de ieri, poate!) trebuie curmate. Iar cei trecuti cu avant patriotic la USL vor trebui testati la examenul suprem, acela de a vota suspendarea lui Traian Basescu. Sunt zeci de motive pentru a o face. Dati-l afara. Numai astfel vom scapa de blestem. Cu Basescu la Cotroceni, nici-un gest democratic nu poate fi viabil. Chiar si o motiune trecuta, asa cum s-a mai petrecut, devine una cazuta.

×