x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La orizont, frontul prețurilor mari

La orizont, frontul prețurilor mari

de Daniel Apostol    |    07 Mar 2022   •   07:10
La orizont, frontul prețurilor mari

După ce războiul Ucrainei se va fi sfârșit (și, evident, sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai curând), pentru mult timp lumea întreagă va avea de ținut steagul sus într-un nou război. Un nou război care a izbucnit deja. Un război al prețurilor mari și foarte mari.

Odată cu primele focuri de tun de pe frontul ucrainean, petrolul a dat primul semnal și a fost urmat imediat de gazele naturale. Iar creșterea accelerată a prețurilor la țiței și gaze sunt însoțite de o alarmantă creștere a prețurilor oricăror alte mărfuri, alimentând o inflație într-o măsură care părea de neconceput în urmă cu doar două săptămâni.

Criza nu va fi doar între granițele Ucrainei, ci va afecta lanțuri de aprovizionare globală cu cereale și va arunca în aer costul alimentelor. Bloomberg subliniază că stocurile globale de cereale scăzuseră oricum în ultimii ani, reducând capacitatea lor de a amortiza lovitura războiului care oricum îi va împiedica pe fermierii din regiune să pregătească recolta din acest an. Mișcările de preț reflectă și faptul că, odată cu sancțiunile internaționale asupra Rusiei și odată cu închiderea porturilor la Marea Neagră, cumpărătorii se străduiesc cu greu să-și aprovizioneze cerealele de pe altă piață.

Sancțiunile anunțate în ultimele zile vor avea și un impact economic semnificativ”, sublinia recent directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Iar analiștii The Economist Intelligence Unit (EIU) se așteaptă ca cel mai grav efect al conflictului Rusia-Ucraina asupra economiei mondiale să vină sub forma scumpirii semnificative a mărfurilor de tot felul. Prețurile mărfurilor ar putea crește din cauza a trei factori: problemele în aprovizionare, distrugerea infrastructurii fizice și sancțiunile impuse Rusiei. Potrivit directorului EIU pentru prognoză la nivel global, Agathe Demarais, impactul economic al conflictului va fi resimțit mai ales în Ucraina și Rusia, „ambele vor experimenta recesiuni puternice în acest an”.  Dar pe frontul prețurilor mari se vor regăsi deopotrivă și țările din estul Europei care sunt cele mai expuse comerțului cu Rusia (Lituania și Letonia, de exemplu), în timp ce întreaga Uniune Europeană se pregătește să traverseze „un șoc energetic, al lanțului de aprovizionare și al comerțului”.

Într-o analiză a modului în care invazia Ucrainei de către Rusia a șocat piețele de mărfuri, agenția de știri Bloomberg trage o concluzie pesimistă: în criza care se profilează, probabil că foarte mulți oameni vor fi afectați de foamete.

Războiul pornit de Rusia în Ucraina zguduie lumea și ivește la orizont un nou front: frontul prețurilor insuportabil de mari.

 

×