x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Legitimitate manufacturată

Legitimitate manufacturată

de Ionuț Bălan    |    23 Dec 2020   •   07:30
Legitimitate manufacturată

Nu este deloc greu de observat că suntem asaltați de ştiri, umpluți până la refuz şi că puținele articole care analizează problematici sunt îngropate de acestea. În locul dezbaterii de idei apar ştiri şi contraştiri. Nu sunt băgate în seamă cele ale taberei adverse, ca şi cum n-ar fi exista.

În secolele XVIII – XIX, cei care doreau să dezvolte fundamentele noului sistem politic porneau de la premisa că țelul ultim asupra căruia toți oamenii decenți ar trebui să i se dedice e bunăstarea țării. Rivalitatea partidelor exista ca urmare a diferențelor de opinie privitoare la modul optim de gestionare a treburilor unui stat. Discursurile politice, editorialele din ziare, pamfletele și cărțile erau scrise pentru a convinge. Şi erau puține motive pentru a crede că cineva nu putea să o facă dacă poziția sa era corectă și ideile sale sănătoase. Acum există marketing şi contramarketing! Haideți însă să ne mai uităm la ceva, la legi care intră în dezbatere. Oare chiar le dezbate cineva? Probabil că nu, din moment ce sunt adoptate în contextul unui cadru promiscuu, pe principiul whisky-ul e băutura consumată de cetățeni prin reprezentanții lor. Aşa au apărut, de pildă, pensiile speciale. Şi la asta duc selecția adversă şi hazardul moral. În contextul în care în locul dezbateri de idei e pusă obediența. Ca să ne întoarcem la valorile morale, ce făceau „legea” în secolele XVIII - XIX, trebuie să se pornescă de la local spre central, ca în Elveția. De la ideea: Aveți bani ca să vă mărim taxele? Dacă nu, n-are sens. Dacă da, vă spunem ce facem cu ei. Legislația făcută în acest fel e morală. Şi ar trebui ca inițiativele să fie adoptate punctual, prin referendum. Să funcționeze plebiscitul, nu sondajul de opinie!

În lipsa unei astfel de abordări se vede că, de fapt, nu există democrație, mai ales că cei mai mulți din țările UE nu votează. Ei n-au încredere. Nu vor nimic din ceea li se oferă. Iar celor care conduc, aleşi de o minoritate, le lipseşte legitimitatea. Cu toate acestea, taxele se pregătesc să crească mai departe, deşi popoarele sunt conduse cu vot minoritar. Şi pentru asta se găsesc sperietori precum schimbarea climatică. Da, dar chiar dacă impozitele se tot măresc de trei decenii încoace, clima se tot schimbă, le-au majorat şi dreapta, şi stânga şi sunt la fel de mari ca-n vreme de război. Bine, dar dacă tot s-au dus în sus şi Planeta continuă se supraîncălzească, poate că ar trebui procedat invers şi să vedem dacă nu cumva se răceşte. Conchid constatând că nu se ancorează în niciun fel încrederea, fiindcă modul de funcționare are la bază selecția adversă şi hazardul moral. Şi asta poate produce evenimente neaşteptate de tip lebădă neagră. E posibil în cel mai bun caz să polarizezi încrederea în altă parte decât te-ai aştepta şi astfel apar partide surprinzătoare. Cam la aşa ceva duce lipsa dezbaterii de idei.

×