x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Limpede-cleStar"

"Limpede-cleStar"

de Dorin Tudoran    |    02 Dec 2004   •   00:00

Presupunand ca am "explicatii limpezi-clestar si adecvate", dl Andrei Cornea imi cere (22, nr. 768) sa-i raspund "la numai doua intrebari". Imi indica si ordinea: "1) Cine este de fapt Dorin Tudoran, prietenul politic al lui Dan Voiculescu?", fiindca dl Cornea credea "a sti ca intre profesiunile de credinta si politice ale celor doi e doar incompatibilitate". Si: "2) Cine este de fapt "motanul Jerry"?", caci dl Cornea credea "a sti ca Jerry e doar un biet soricel". Raspund:

Click pentru a mari imaginea
1 Dorin Tudoran s-a nascut la 30 iunie 1945, la Timisoara. Este scriitor si gazetar. La 24 iulie 1985 a trebuit sa paraseasca Romania tovarasului Nicolae Ceausescu, dupa ce-i cauzase acestuia, Dansei si Securitatii un sir de neplaceri intolerabile. De atunci locuieste in Statele Unite. A lucrat cativa ani la Vocea Americii, a lansat doua reviste in limba romana - Agora si Meridian - in care a avut bucuria sa-l publice si pe dl Cornea, pe care-l pretuieste. In ultimii 12 ani a lucrat in domeniul Dezvoltarii Internationale. De curand a lansat o revista in limba engleza, "Democracy at large", la care spera sa colaboreze si dl Cornea.

Dl Tudoran nu este "prietenul politic al lui Dan Voiculescu". Cei doi nu au aceiasi prieteni politici. Dl Tudoran a semnat cu Partidul Umanist din Romania un contract de consultanta. Asemenea servicii tehnice nu obliga la existenta unor principii si convingeri politice identice. Dupa ce Congresul National al PUR a votat formarea unei aliante electorale cu PSD, dl Tudoran si PUR au hotarat, din motive mentionate succint intr-un comunicat de presa, intreruperea contractului. Dl Cornea se insala considerand ca dl Tudoran ar fi trebuit "sa explice prietesugul sau politic cu Dan Voiculescu" si "ruptura intervenita mai tarziu". Dl Tudoran considera ca iesirea timpurie dintr-un contract nu trebuie sa fie un spectacol public.

Prin vara, dl Cornea punea un grav semn de egalitate intre dl Voiculescu si Securitate. Dl Tudoran a considerat ca era vorba de o chestiune care-i priveste doar pe cei doi. Dar s-a cam enervat citind "Daca Vadim se iubeste cu evreii si Tudoran cu Securitatea..." Dintr-o analiza intocmita de un birou de avocatura, dl Tudoran a inteles ca dl Cornea savarsise o actiune ilicita si putea fi chemat in judecata. Cum ii displac asemenea demersuri intre oameni care-si pot face cunoscute argumentele prin scris, a preferat sa-i raspunda dlui Cornea printr-un pamflet.

Dl Cornea se insala scriind ca dl Tudoran ar fi afirmat ca dl Cornea "ar avea totusi, cica, si probleme de familie". Ce scria dl Tudoran era ca, in vreme ce familia sa fusese alergata intre Sighet si Canal, alte familii se gudurau la mantaua soldatului sovietic eliberator. Dl Tudoran nu este responsabil decat de ce scrie nu si de lecturi incorecte ori de complexe freudiene.

2 Dl Tudoran recunoaste: desi s-ar vrea motan, Jerry e, cum precizeaza dl Cornea, "doar un biet soricel". Dl Tudoran crede ca aista nu este singurul lucru asupra caruia el si dl Cornea au pareri similare. De pilda, vrea sa spere ca si dl Cornea crede ca falsa bipolaritate a struto-camilelor de tip PSD ± aliati de circumstanta vs PNL ± aliati de circumstanta nu poate fi sparta fara aparitia si incurajarea unor formatiuni politice "mai altfel". Ca ele aleg sa-si castige o identitate ori sa se lase lesne asimilate, asta nu mai tine nici de dl Cornea, nici de dl Tudoran, oricat de mult ar crede ei in rolul elitelor.

In sfarsit, dlui Tudoran nu-i plac glumele cu Securitatea, fiindca a simtit pe propria-i piele ca Securitatea nu a fost o gluma. Limpede? Clestar? Fain.
×
Subiecte în articol: editorial cornea