x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Monica Macovei, castana fierbinte cu efect de bumerang

Monica Macovei, castana fierbinte cu efect de bumerang

de Serban Cionoff    |    25 Mar 2014   •   19:14

Că PDL a ales să o  pună pe Monica Macovei pe locul 2 în lista candidaţilor la europarlamentare asta este, până la urmă, o treabă care îi priveşte direct şi personal. Aşa cum îi priveşte şi zicerea lui Vasile Blaga cum că prezenţa aceluiaşi personaj de ruşinoasă notorietate fie şi pe locul secund pe listele PDL-ului (mai bine spus “a ce a mai rămas din PDL” ) “face cinste partidului”.

Dar atunci când tot Vasile Blaga declară public, fără nici-o ezitare, că “doamna Monica Macovei este unul dintre cei mai buni europarlamentari, nu numai români, din Parlamentul European”, însemnă că fostul partid- stat are serioase  probleme. Şi nu doar probleme de imagine, ci de gândire strategică.

Toată lumea ştie că, mai ales pentru alegeri cu foarte mare miză, formaţiunile politice apelează la candidaţi-locomotivă. Adică la oameni cu carismă, care pot să tragă după ei garnitura. Într-un alt context electoral, adică la prezidenţialele din 2004,  PDL-ul l-a ales ca locomotivă electorală pe Traian Băsescu, acela “popular” peste poate, pentru –că hăhăia pupându-se cu cine apuca, fără discrminare, dar mai ales hiper-ultra-super justiţiar, de vreme ce promitea ţepe în Piaţa Revoluţiei pentru toţi corupţii dibuiţi sau numai în curs de demascare. De-aici şi până la antizeza de imagine- “Băsescu- popularu*/Năstase- arogantu*”- nu  mai fost decât un pas. Un pas mic pentru electoratul neinformat şi lesne manipulabil. dar un pas catrstrofal pentru România.

Toate acestea sau petrecut, însă, acum 10 ani, fiindcă astăzi nu prea mai văd politicieni cu toate minţile acasă care să il aleagă pe Traian Băsescu drept locomotivă într-o bătălie electorală, afară doar de situaţia în care vor cu tot dinadinsul ca garnitura lor să ajungă direct în prăpastie!

Nu altfel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte alegerea Monicăi Macovei printre principalii vectori de imagine al PDL la apropiatele europarlamentare. Alegere motivată, de către Vasile Blaga, prin aceea că activitatea ultra-performantă a respectivului personaj este demonstrată “de fapte”  şi este apreciată “ de colegii noştri de la Bruxelles”.

Apelul la postulatul străbunului nostru Voltaire- “domnilor, dacă vreţi să  discutăm, vă rog să vă precizaţi termenii”- se impune.  În primul rând, despre ce fel de  “activitate” a Monicăi Macovei vorbim noi aici? Nu cumva la Niagarele de vorbe otrăvite şi de minciuni neruşinate despre România- şi nu doar despre guvernul Ponta- pe care ex-procuroarea comunistă, transformată, subit şi fără să roşească, în “societar-civică” şi apoi în ferventă ministresă a (in)justiţiei “cu Traian Băsescu-n suflet”, le-a turnat în anumite urechi de la vârfurile UE? Nemernicii crase de pe urma cărora România- repet: România nu doar guvernul Victor Ponta!- a numai de pierdut, fiind încă ţinută la granţiele Spaţiului Schengen şi draconic, dacă nu chiar rău-intenţionat, monitorizată, başca  tot soiul de noduri în papură care, dacă nu i se găsesc, atunci i se inventează.

Toate acestea avându-şi apogeul, urât şi profund incorect, în călcarea de către mai marii PPE-işti de la butoanele Uniunii Europene a rezultatelor referendumului naţional prin care majoritatea covârşitoare a românilor l-au demis pe Traian Băsescu din funcţia de Preşedinte al României.

Or, tocmai aceşti tovarăşi de luptă proveniţi din falangele PPE sunt “colegii noştri de la Bruxelles” care o apreciază pe Monica Macovei şi la care face vorbire Vasile Blaga. De fapt, singurii care s-au hazardat să comită asemenea aprecieri, fiindcă despre alte elogii pro- Monica Macovei venite dinspre zările UE nu prea avem cunoştiinţă. În ceea ce priveşte electoratul românesc, acesta s-a lămurit, definitiv şi irevocabil, ce-i poate pielea europarlamentarei- anti române, Monica Macovei, aşa încât zicala “cnine s-a fript cu ciorba suflă şi-n iauirt” e mai actuală ca oricând. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că noua ei candidatură aduce foarte mult a ciorbă reîncălzită şi, prin urmare, toxică pentru orice organism sănătos.  

În aceste împrejurări, decizia PDL de a miza pe Monica Macovei ca pe o ultra- performantă aducătoare de voturi la europarlamentarele de la  sfârşitul lunii mai mi se pare un gest foarte riscant. Dacă nu chiar de sinucigaş.

Că, în toată povestea asta, PDL se îmbată cu apă rece- asta e treaba lui Vasile Blaga şi a partidului. Dar că ne iau de fraieri sau că încearcă să ne prostească în faţă, făcând din procuroarea euro-pârăcioasă, Monica Macovei, o vestală a justiţiei sau, mai mult, o pledantă înfocată şi o apărătoare devotată a intereselor României în Parlamentul European, asta întrece orice măsură! Cu siguranţă, răspunsul electoratului la această inadmisibilă dovadă a lipsei de respect din partea PDL se va vedea la votul din 25 mai.

Una peste alta, Monica Macovei este castana fierbinte din palma PDL-ului şi care, odată aruncată pe piaţa electorală, va deveni, su siguranţă,un bumerang! 

×