"Fratele meu face bine; dar voi?" Aşa a răspuns, sâmbătă, preşedintele la întrebările jurnaliştilor care voiau explicaţii cu privire la conexiunile dubioase dintre Mircea Băsescu şi lumea comerţului cu armament.
Confruntat cu un scandal de o gravitate fără precedent, şeful statului pare incapabil să producă lămuririle obligatorii. Promite declaraţii detaliate, dar numai "la momentul potrivit". Până atunci, ne oferă doar aroganţă şi zeflemea. "Nu comentez fiindcă nu vreau!" - s-a răţoit preşedintele, zilele trecute, la o reporteriţă mai insistentă.
Şi totuşi, aceste lămuriri nu sunt aşteptate doar de presa şi de opinia publică din ţară. În joc nu e numai reputaţia familiei Băsescu, ci însăşi credibilitatea României, stat membru în NATO şi UE. Nu vorbim despre casa din Mihăileanu sau despre draperiile Elenei Udrea, ci despre un sector strategic, atent monitorizat pretutindeni în lume. Explicaţiile Cotroceniului sunt cu siguranţă aşteptate cu nerăbdare şi la Washington, Moscova, Londra sau Ierusalim. Deja, ele au întârziat nepermis. "Momentul potrivit" a cam trecut.
Neobservat, ca Omar Hayssam peste graniţa românească...
Preşedintele nostru are, se pare, alte priorităţi. Nu putea rata, de pildă, ziua municipiului Băileşti. Fidel principiului "nici un week-end fără o baie de mulţime", Traian Băsescu a descins sâmbătă în oraşul lui "Nea Mărin", s-a pozat în faţa casei memoriale Amza Pellea, a băut zaibăr şi a povestit că-i plac bancurile cu olteni. Apoi, s-a aşezat la masă cu "notabilităţile" din zonă. Printre invitaţi, reporterii de la Evenimentul zilei au descoperit câţiva cunoscuţi interlopi. Şi au consemnat explicaţia stupefiantă a unui ales local: "Ce dacă sunt interlopi? Ei au venit în calitate de investitori în Dolj". Ei, aşa da!
Controversele morale şi suspiciunile penale nu par să-l mai deranjeze câtuşi de puţin pe Traian Băsescu, odinioară intransigent luptător împotriva corupţiei. Preşedintele care altădată suspenda miniştri doar pe baza unor "suspiciuni" (vezi cazul Atanasiu) şi-a încheiat week-end-ul pe litoral, în compania Elenei Udrea. Pe care a întâlnit-o - desigur, cu totul întâmplător - într-un local din Neptun. Ministrul care sfidează Parlamentul şi legile ţării, obstrucţionând făţiş o comisie de anchetă, a petrecut la masă cu şeful statului.
Care-i cauţionează, astfel, comportamentul. Ce angajat din Ministerul Turismului ar mai îndrăzni să încalce consemnul impus (abuziv) de Udrea şi să răspundă invitaţiei Comisiei Orban? Ce procuror s-ar mai încumeta să pornească pe firul afacerii, ca în cazul Ridzi? Şi ce poliţist doljean îşi va permite să mai deranjeze clanurile din Craiova? După izbucnirea scandalului Mircea Băsescu, un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale acuza "politicieni şi persoane apropiate acestora" că încearcă "discreditarea sistematică a unor instituţii ale statului". Să fi fost un mesaj autocritic?