O noua dramoleta in PSD: excluderea lui Geoana. Deloc previzibila, cu ceva timp in urma, aceasta decizie care pare, mai degraba, o demonstratie a lui Victor Ponta (sa nu vorbesc cu pacat, dar pare un Geoana in devenire).
De ce a facut-o? Liderul PSD a simtit nevoia de legitimitate, macar mediatica, si de aici intreaga tevatura. Dar nu el este acum personajul principal. Eroul, fara voie de data asta, este Mircea Geoana.
Rareori un politician a avut atatea oportunitati in cariera si toate s-au terminat cu un fiasco spectaculos. Probabil vom afla, pe surse pesediste, evident, ca Geoana a pactizat cu PDL-ul, ca era tradator, ca avea, cum se spune, propria lui agenda.
Nici nu mai conteaza aceste amanunte prezentate, total neconvingator, de echipa lui Ponta. Mircea Geoana a cazut in capcana politicianului ambitios care nu-si accepta limitele. Mai precis, el nu a inteles un lucru: cariera sa politica la nivel inalt s-a incheiat cand a pierdut confruntarea cu Traian Basescu.
"Raul, ramul" l-au sprijinit pe Geoana in acea batalie electorala, putini politicieni s-au bucurat de un asemenea sprijin, iar el s-a trezit ca are chef de jacuzzi. Nici pana acum nu a oferit o explicatie plauzibila pentru vizita la Sorin Ovidiu Vintu, cand oricine si-ar fi dat seama ca, cel putin din punctul de vedere al imaginii, era o gafa monumentala. Nepricepere, indolenta sau gest premeditat?
Aceleasi nedumeriri le-a starnit atitudinea lui de non-combat din confruntarea finala cu Traian Basescu. Dupa un astfel de esec e destul de complicat sa-ti mentii ambitiile politice. Cine ar mai paria astazi pe Geoana? Poate doar "Mihaela, dragostea mea!".
Evident ca Mircea Geoana nu iese din politica. S-a vazut si din modul in care si-a "regizat" deja stiuta excludere. O lacrima venita tocmai la tanc, o voce usor tremurata, o frazare cadentata de ostas social-democrat care nu se da batut, un final de discurs bine tintit (Adio, tovarasi... Pe curand, prieteni!).
Ce va face in continuare? Poate va infiinta un nou partid, poate il vom vedea de-a dreapta generalului Oprea sau, pur si simplu, va ramane independent (daca are simtul realului, ar putea renunta la sefia Senatului, ar fi un punct castigat pentru cariera lui viitoare).
Intr-un fel, drama lui Mircea Geoana e de inteles. Dupa ce, timp de o noapte, a fost presedinte, acum e dat afara, cu forta, din partidul pe care l-a condus aproape cinci ani. Cariera lui politica poate duce la urmatoarea concluzie: e preferabil un dus acasa decat un jacuzzi la Vintu.
Cam de acelasi calibru se arata a fi si Victor Ponta. Cu chipul sau de adolescent intarziat, sotul Dacianei pare sa aiba probleme in a-si impune autoritatea in partid. Eliminarea lui Geoana a dat senzatia unui exercitiu de putere mai degraba teribilist, decat a unui calcul politic rational.
Victor Ponta transmite sentimentul ca sufera de un complex de inferioritate in raport cu ceilalti lideri ai partidului. Intr-un partid complicat si labirintic, cum e PSD-ul, astfel de "executii" sunt inevitabile. In nici un caz insa povestea cu Geoana nu poate fi interpretata ca o mare victorie a liderului alergator la raliuri. Si, de fapt, n-ar interesa pe nimeni confruntarile dintr-un partid destul de anchilozat, daca anul viitor nu s-ar anunta niste alegeri cruciale pentru Romania. Orizontul de asteptare si de speranta al USL-ului este urias. Iar PSD joaca un rol important. Razboaiele interne, total neproductive ca imagine oferita electoratului, nu fac altceva decat sa uzeze USL-ul, adormit de cifrele incurajatoare din sondaje. Iata insa ca Victor Ponta pare preocupat mai curand de consolidarea propriei pozitii in partid decat de bataliea electorala ce va veni.
Asta daca nu cumva e tentat si el sa abandoneze dusul de acasa pentru un jacuzzi a la Geoana. Sau, cum zice Murphy, daca e ceva improbabil, atunci sigur e posibil.