"Cu ce treburi in America?", m-a intrebat vamesul, asa cum se intreaba de obicei la vama cand nu conteaza ce raspunzi. Era, cum s-ar zice, o intrebare pur formala. Puteam sa raspund: cu afaceri. Sau: invitat de prieteni. Dar am fost sincer: vreau sa beau o cafea la New York. Uneori, excesul de sinceritate e luat drept afront. Vamesul m-a predat altor vamesi, care mai bine de un ceas m-au tocat cu intrebarile. Eu eram tot mai sincer, iar ei tot mai nervosi. Le-am explicat, in final, ca redactia unde tocmai lucram ii oferea Tarom-ului spatii publicitare, contra bilete de avion. Ca doamna Gina de la Externe, avand un bilet, pe care nu-l dorea nimeni, mi l-a cedat. Stiu ca-ti place sa te duci la New York, a zis sagalnic doamna Gina de la Externe, ca si cand ar fi fost vorba de o slabiciune pentru biscuitii cu cacao: Stiu ca tare-ti mai plac biscuitii cu cacao, nu vrei unul? Ce sa caut in August la New York? am zis. Toata lumea e in vacanta. In plus, e o arsita de mori. Stiu si eu, a zis doamna Gina, bei o cafea! Prin urmare, au conchis vamesii, dandu-si seama ca eram din ce in ce mai sincer, adica din ce in ce mai natang si ca era cazul sa fiu ajutat, deoarece tampitii, daca nu sunt ajutati, pot face mai mult rau Americii ca spionii si mafiotii, ai venit ca turist! Hai, pleaca si bea-ti cafeaua! Oamenii sinceri mai mult incurca lucrurile. In memoriul de activitate, cerut de patronul american care urma sa-l angajeze, la rubrica: profesiunea de baza, un inginer roman, cu care am calatorit in acelasi avion, a scris "aventurier". Tot el m-a lamurit ca excesul de sinceritate de la vama ar fi putut sa ma coste. In anul 1994, cand se intamplau toate astea, te duceai in America sa bei whisky, tequila, pepsi, ulei de ricin, lichid de frana, dar nu si cafea. Astazi, da, vamesii ar intelege imediat ce spui, pentru ca New York-ul s-a umplut peste noapte de cafenele, unde se bea expresso european.
Citește pe Antena3.ro