x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Offshore

Offshore

de Dorin Tudoran    |    17 Feb 2005   •   00:00

Totusi, cat de curajos poate fi, cu adevarat, un om care nu are curajul propriei chelii?
Se comenteaza mult pe seama rebelei suvite de par a dlui Basescu. Eu unul cred ca nu suvita e problema acestui presedinte, ci capul, adica, ma rog, obrazul peste care fuiorasul se pravale in momente nepotrivite, luand vederea si obliterand viziunea presedintelui. Dl Basescu s-a afirmat drept omul multor curajuri. Totusi, cat de curajos poate fi, cu adevarat, un om care nu are curajul propriei chelii. Confruntat cu aceeasi problema, a suvitei, cel mai faimos primar al planetei, Rudof Giuliani, rezolva situatia printr-o frizura "pe masura realitatii". Cred ca dl Basescu nu are nevoie de consilieri de imagine foarte sofisticati pentru a taia acest nod gordian, fiindca prea mult de taiat nici nu e.

Revenind la chestiunea de fond - capul si obrazul - ar fi de remarcat ca dl Basescu nu este intotdeauna un politician mai altfel decat cei pe care i-a invins cu o placere copioasa ori decat aliati al caror nume il face sa scrasneasca din dinti. Continua sa tune si sa fulgere impotriva celor cu trecuturi nebuloase si promite o curatenie totala. La o adica, insa, cum ar fi emisiunea dlui Paul Grigoriu, "Sfertul Academic", rugat sa spuna cine si de ce sunt oamenii presedintelui, dl Basescu o da usurel dupa parama: "… ca s-ar putea sa spuna nu stiu ce ziarist ca trecutul tau nu-i perfect curat... Domne’, cu sau fara trecut perfect, cu sau fara fusta scurta, a fost langa tine cand ai castigat..."

Las la o parte acel "nu stiu ce ziarist", care este varianta disco a clasicului "o anumita parte a presei", si nu vad nici o deosebire fata de felul in care altii si-au promovat clientii cu trecuturi tulburi. Si nu doar in Romania, si nu doar acum. Confruntat cu dovezi zdrobitoare in legatura cu unul din oamenii sai, presedintele Kennedy a spus celebra: "Da, e un pui de catea, dar e puiul nostru de catea", stabilind un record de sinceritate si cinism greu de batut chiar si de dl Basescu, nu.

Problema dnei Cristina Parvulescu nu a fost ca este blonda, are picioare prea lungi si fusta prea scurta, cum bagatelizeaza episodul dl Basescu. Unul din necazurile distinsei doamne s-a dovedit necunoasterea diferentei intre Consiliul Europei si Consiliul European. Mai ales cu una din aceste institutii, dna Parvulescu, in calitate de ministru al Integrarii, urma sa faca mai mult decat sa se harjoneasca ori sa flirteze. In ce priveste odiseea dlui Silvian Ionescu - inainte de 1989 ofiter DIE, adica securist, adica politie politica, iar dupa decembrie 1989 unul din oamenii de incredere ai dlui Basescu - , cred ca ea spune multe.

I se tot scoate pe sub nas dlui Basescu faptul ca a fost capitan de vas si ca pentru asta va fi facut nu stiu ce compromisuri. O asemenea abordare stupida trebuie abandonata in schimbul unui demers cu adevarat util, pentru care spijinul dnei ministru Monica Macovei este crucial. E musai sa aflam - din documente ce urla de mult ca vor sa vada lumina zilei macar cat a apucat s-o faca Luceafarul Huilei anul trecut - ce conditii trebuia sa indeplineasca un brav roman pentru a fi seful unei agentii de tipul Navrom-ului de la Anvers, functie ocupata de dl Basescu intre 1987 si 1989. Dupa care, poate scapam dumnezeului de toata aceasta trancaneala si-l lasam pe dl Basescu sa-si vada de treaba, nu sa-l urmarim pe CNN inveselind tribunalele unde are jour fix cu gherila Ciuvica & Badin Inc., companie a carei responsabilitate este, cum s-a vazut, foarte Ltd.

In interviul acordat dlui Paul Grigoriu, dl Basescu reaminteste ca timp de 12 ani s-a aflat pe mare. Eu cred ca, intr-un fel, presedintele se afla inca "offshore". Unul din prietenii sai de calcan la gratar ar trebui sa-i trimita o salupa rapida cu urmatorul mesaj: "TRAIANE. STOP. TRAGE LUNTREA LA MAL. STOP. ALTFEL VEI TRESARI IN SOMN. STOP. ASEMENI BIETULUI BACOVIA. STOP. CARUIA I SE PAREA. STOP. CA N-A TRAS PODUL DE LA MAL. STOP. VINO ACASA, BRE. STOP. CA AI O TARA DE CONDUS. STOP. SI N-O POTI LASA PE MANA ALTORA. STOP. TOCMAI ACU’. STOP. CAND IARNA NU-I CA VARA, BRRR! STOP. SI UNII CONSILIERI SUFERA DE BOLI CLIMATICE. STOOOP!"
×
Subiecte în articol: basescu editorial stop