x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Omul netrait

Omul netrait

de Dorin Tudoran    |    19 Noi 2004   •   00:00

Un tarcovnic ideologic fara strana politica pare dl Andrei Cornea. Cum singurul partid politic in care ar putea probabil sa se simta in largul sau, unul trotkist, nu a scos inca teasta pe piata autohtona, "ideocratul" nostru pare ba miop cu vederi liberale, dar pijamaua sa e mai botita pe stanga, ba presbit cu inclinatii social-democrate, dar bonetica sa de noapte e mai botita pe dreapta.

Este si extrem de arogant. Cel dintai care a semnalat ca e confectionat numai din certitudini a fost dl Virgil Ierunca. Ca sa nu-l ia pe sus briza realitatii, dl Cornea continua sa-si puna blacheuri de mercur la ciubotelele de trestie, in care, infundat ca motanul Jerry, tropaie necrutator. Cand si cand scoate de la brau puscociul de soc, inghesuie in el plumbi de calti si ocheste catre cine nu trebuie.

Pe la inceputul anului il urechea pe dl Vladimir Tismaneanu, din scrierele caruia, prin anii 80’-90’ facea conspecte. Peste o vreme, il lua la refec pe dl Gheorghe Grigurcu, din scrierile caruia ar fi putut invata cate ceva. Mai mult, lipsit de argumente in fata unei analize lucide, dl Cornea, cotropit de instincte de comisar politic, punea mana la centura si-i striga iritat preopinentului: "Dezbaterea nu continua!".

Covarsit de importanta serviciilor nationale pe care le-a prestat la Paltinis (deszapezirea potecilor si lupta impotriva dictaturii si Securitatii prin forma suprema de sacrificiu: mucles), dl Cornea uita ca nu toti cei care fac gargara cu pietre de rau devin oratori celebri, asemeni lui Demostene. Cei mai multi raman fara dinti. Se ia drept altcineva, cand ar fi destul si cine este, daca ar lasa ifosele la garderoba. N-ar fi tarziu ca domnisorul Cornea sa traga cu ochiul la ilustrul sau tata, dascal eminent, jovial, plin de umor si cu totul lipsit de morga academica.

Elitist, dl Cornea jura pe dictonul "Quod licet Iovi, non licet bovi" sau mai pe limba noastra, a celor denuntati de Domnia sa ca iubim carnatii de Plescoi, "Ce face popa sa nu faca satul". Fierbe de manie impotriva balmajelilor legionaroide ale bietului Gigi Becali, dar ne "explica" legionarismul lui Constantin Noica.

In sfarsit, fiindca tot a tacut de i-au tiuit timpanele pe timpul Securitatii, adancit fiind in "rezistenta (doar) prin cultura", se ofera sa-mi dea lectii de morala. Cica, dupa ce as fi denuntat "vocal ani de zile orice compromis cu "vechile structuri"", m-as fi pus "deodata" in serviciul lor. Si se intreaba daca "Tudoran se iubeste cu Securitatea de ce nu s-ar iubi Putin cu Basaev si Bush cu Osama?". Tot acest talmes-balmes, in care amesteca ce nu poate fi amestecat, poarta titlul "infratirea".

N-as vrea sa practic un recurs la memorie prea radical, dar pe cand familia mea era haituita, de la Sighet la Canal, alt tip de familii striga: "Traiasca infratirea intre popoare!", primea sau impartea insigne la Casa ARLUS si se gudura la poalele protectoare ale mantalei "soldatului sovietic eliberator".

Nu e prima oara cand il surprind pe dl Cornea intr-un ofsaid de o leghe fata de mine. De data aceasta, chiar as fi avut suficiente motive sa-l iau de urechi si sa-l tarasc prin tribunale pana i-ar fi pierit cheful de a cogita infractional. Dar mi-e sila sa o fac, cu toata actiunea ilicita la care s-a pretat.

Dl Cornea e un om citit. Dar si un om cumplit de netrait. Asemeni stru-tului, Domnia sa prefera sa descifreze realitatea ascunzandu-si capul sub nisip. Ce ramane pregnant la vedere din strut invita, cateodata, la un sut. Orice efort in plus este un nemeritat exces de politete.

×
Subiecte în articol: editorial cornea