x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Orizonturi întunecate

Orizonturi întunecate

de Daniel Apostol    |    03 Oct 2022   •   11:06
Orizonturi întunecate

De aproape trei ani omenirea trăiește cu sufletul la gură, sperând că ziua de mâine va fi mai bună decât cea de azi. Pandemia COVID-19 ne aruncase într-o mare de incertitudine și în criză economică. Dar invadarea Ucrainei provoacă semnificative perturbări economice la nivel global, alimentând o inflație care se păstrează la cote foarte amenințătoare. Iar teama de război sporește pe zi ce trece. Zilele senine par îndepărtate, pe măsură ce „orizonturile” se întunecă din ce în ce mai mult.

Potrivit celui mai recent sondaj „Chief Economists Outlook” al Forumului Economic Mondial (WEF), lumea se află într-un punct de „pericol economic semnificativ”. Raportul revine cu o predicție a Băncii Mondiale conform căreia 2022 este unul dintre cei mai grei ani pentru sărăcia globală de la începutul secolului.

Temerile de recesiune cresc pretutindeni. Potrivit WEF, așteptările pentru creșterea economică au fost reduse în întreaga lume, 64% dintre analiști considerând că o recesiune globală este „oarecum probabilă”.

Aproape 90% dintre economiștii chestionați se așteaptă ca majorarea în Europa să fie slabă sau foarte slabă, din cauza războiului din Ucraina, a inflației mari și a amenințărilor la adresa aprovizionării cu energie. Iar previziunile de creștere sunt de așteptat să fie mai proaste anul viitor, pe tot continentul.

Economiștii șefi chestionați sunt „aproape unanimi” că salariile nu vor putea ține pasul cu creșterea prețurilor anul acesta și nici în 2023, iar amenințarea la adresa standardelor de viață de bază va crește riscul de perturbare a societății. Aproape 80% dintre respondenți spun că se așteaptă ca tulburările sociale să fie declanșate în țările cu venituri mici, prin creșterea costurilor. Raportul WEF subliniază că instabilitatea politică globală este acum la cel mai ridicat nivel de la criza financiară din 2008.

În același timp, într-un raport intermediar separat, OECD concluzionează că perspectivele pentru economia globală s-au „întunecat” și acest lucru a fost exacerbat de decizia Rusiei de a lansa acțiuni militare în Ucraina. Economia mondială plătește un preț mare pentru războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul trage în jos creșterea economică și pune presiune suplimentară asupra prețurilor, mai ales la alimente și energie. Potrivit raportului din septembrie al OECD, creșterea economică va rămâne scăzută în a doua jumătate a anului 2022 și va încetini în continuare în 2023.

Economia mondială încetinește mai mult decât se anticipa. PIB-ul global a stagnat în al doilea trimestru al anului 2022, iar producția a scăzut în economiile G20. Inflația ridicată persistă mult mai mult decât se aștepta, iar perspectivele economice globale nu sunt senine deloc. Orizonturile (economice) sunt întunecate.

 

×