x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Partidul lui Ontanu

Partidul lui Ontanu

11 Mai 2005   •   00:00

Partidul primarului de sector Ontanu e chiar Sectorul 2 al Bucurestiului. Ontanu e singurul demnitar pesedist reales pe bune si foarte probabil unicul pe care nici macar PSD-ul nu-l socoteste cu totul de-al lui.

Am scris in cateva randuri analize de politicieni, portrete ale unor oameni ai zilei care-mi pareau a fi niste caractere si am regretat de fiecare data. Meseria ma ajuta sa ma insel rareori la firi, dar cum talentul politicianului e sa nu-si arate niciodata adevaratul chip, m-am entuziasmat o vreme de Petre Roman, de Stolojan si de inca vreo doi tehnocrati, ca sa-mi dau seama, in timp util as zice, adica inainte de a ma compromite definitiv prin ode la ziar si alte iesiri idolatrice, ca-s totusi indivizi cu respiratie scurta, buni sa starneasca o speranta, dar incapabili s-o si implineasca.

In Sectorul 2, lumea vorbeste, fara sentimentul ca elogiaza un primar, de "parcul lui Ontanu", de "Primaria lui Ontanu", de "piata lui Ontanu", de "parcajul lui Ontanu" si chiar de "strazile lui Ontanu". Numele lui Ontanu are de acum ceva dintr-un verb adjudecat printr-o lucrare durabila. Un economat - care e o prostie din punct de vedere economic si, in esenta, o jignitoare incropeala ideologica - poate fi transformat repede intr-un lucru mai bun. O Romanie de economate e o aberatie sociala. Din economatele lui Vanghelie poti sa faci peste noapte orice, pana si primarii de cartier, dar din primaria lui Ontanu doar un sediu de guvern. Nu-s prietenul lui Ontanu si daca ne-am salutat civilizat de cateva ori pe strada, e pentru ca se afla in strada, veghind drastic la munca angajatilor sai. Bucurestenii, mai mult ca toti ceilalti oraseni ai provinciei, voteaza permanent contra cuiva. Nici macar Videanu n-a fost ales pentru ceea ce este sau ar putea fi. Daca Videanu l-ar fi avut adversar pe Ontanu, pierdea. Ontanu a fost alesul sectorului, mult mai clar decat au zis-o sondajele si numaratoarea finala. As indrazni sa afirm ca voturile Ancai Boagiu au fost, de fapt, traditionalele voturi anti-PSD, date in orb Opozitiei, pe cand voturile lui Ontanu au fost date numai de cetateni in cunostinta de cauza - si fara o clauza politica - facerilor sale publice de bine. Zona Oborului, care avea toate sansele, fiindca e mare si inundata de o populatie amorfa, sa devina o cloaca, e cea mai organizata si mai curata, luand in seama dimensiunile si aglomerarea comerciala. E vadit sub control.

Giganticul bloc Bucur Obor a fost varuit la ordinele lui Ontanu, tot primarul i-a reparat fatada si, cand se vor rezolva si nefunctionalele si insalubrele tunele subterane din preajma statiilor de metrou, Ontanu va putea fi multumit ca are o opera urbana. Una de primar, nu de teoretician a ce-ar trebui sa infaptuiasca altii.

Poate ca, la scara Bucurestiului, Oborul lui Ontanu nu face efectul pe care-l face in sector, insa munca omului are doua merite ce trebuie intelese bine. Ontanu termina ce incepe si tot ce termina respira durabilitate. Nu cred sa existe in toata zona un cetatean sanatos la cap care sa-l injure. Or, ce sadeste sanatos si productiv un administrator in mintile alegatorilor e adevarata sa reusita.

×
Subiecte în articol: editorial ontanu