x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Petrolul, Talpes si santajul

Petrolul, Talpes si santajul

de Marius Tucă    |    03 Iun 2004   •   00:00

La Palatul Cotroceni multa vreme n-a cantat cucuveaua, ci Ioan Talpes. Acesta, la umbra lui Ion Iliescu… si din postura de sef al administratiei prezidentiale s-a ocupat de tot felul de afaceri, mai mult sau mai putin curate.

Ioan Talpes a fost acuzat public de catre omul de afaceri Dinu Patriciu ca a pus la cale un memorandum prin care "clientii" sai, acolitii, partenerii, protejatii, spuneti-le cum vreti, au santajat Rompetrol (firma lui Patriciu). Domnul Ioan Talpes a facut acest lucru pe vremea, foarte important, cand era la Cotroceni, implicandu-se asadar de pe o functie care reprezenta cea mai importanta institutie a statului. Si domnul Talpes nu a facut doar lobby pentru "locotenentii" sai - fostul general nu se dezminte - Tender, Iancu si Iacobov, ci s-a apucat sa discrediteze, pentru ca apoi sa poata distruge Rompetrol-ul. Efortul sau a fost rasplatit, se pare, prin avansarea in Guvernul Romaniei in functia de vicepremier, de aici putandu-se ocupa si mai atent de afacerile protejatilor sai, dar mai ales de ale lui Dinu Patriciu. Suntem curiosi care va fi reactia nervoasa a presedintelui Ion Iliescu dupa aceste dezvaluiri. Mai ales ca Ioan Talpes este unul dintre copiii lui mari de suflet.

Batalia dusa de Ioan Talpes are ca scop final privatizarea Petrom. O miza uriasa pentru grupul Talpes - Tender - Iancu, un grup interesat sa se agate cumva de bracinarele OMV, firma care a cumparat o parte din Petrom, dar si detinatoare a 25% din actiunile Rompetrol. Si pentru asta baietii lui Talpes, inclusiv acesta, au avut cateva intalniri la Viena cu presedintele OMV, pe care au incercat sa-l convinga ca privatizarea Petrom nu se poate face decat prin ei. Ghinionul lor ca presedintele OMV nu are legatura cu specia din care fac parte ei, o specie foarte raspandita pe bratele Dunarii, Dambovitei, Colentinei si, in cele din urma, ale Romaniei, o specie care traieste din santaj!

×
Subiecte în articol: editorial talpeş