x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Politicieni, bleah !

Politicieni, bleah !

de Marian Nazat    |    22 Iul 2013   •   16:03

Într-o ţară urgisită, un aşa-zis preşedinte  dialoghează, prin cristalele televizorului, cu un condamnat la pârnaie. Îl îndeamnă pidosnic să coopereze cu autorităţile.  Autorităţi  specializate la operaţiuni neautorizate, dacă  e să-l  luăm în seamă pe oficialul invalidat. Păi discursul  triumfalist   astfel a sunat,  o recunoaştere  a faptei. Cine e în stare să mă infirme ? Şi de la pupitrul cu stema României, i s-a cerut arabului să se “spovedească”, fiindcă altfel va avea soarta lui Gigi. Aluzia la sporul de pedeapsă n-a deranjat niciun  danileţ sensibil la independenţa Justiţiei. Corul reformiştilor tace, şi-a luat vacanţă pasămite, oricum tot Ponta şi Antonescu sunt vinovaţi pentru amestecul în treburile procurorilor  şi judecătorilor.

Pe litoral, primarul cu nume leguminos nu scapă nicio ocazie să ne arate cât e de macho. Socialist, nu glumă, individul ! Ultima oară a dat buzna în vestiarul unor fetişcane chemate să anime poporul de masculi  virili. Dar nu a venit singur, a adus încă doi afacerişti străini. Nişte libidinoşi cu părul cănit şi cu ochii bulbucaţi la vederea româncuţelor dezbrăcate. Cu pieptul bombat de mândrie naţională, fistichiul edil le-a prezentat comorile în bikini şi le-a vorbit despre frumuseţea femeilor neaoşe. Ăia salivau de ţi se întorcea stomacul pe dos,  simţind mirosul de carne fragedă. Invitaţia la turismul sexual era prea pe faţă,  cine n-ar fi înţeles-o ? Oare nu-l opreşte  nimeni pe bărbătuşul - păstaie, până când să-i mai suportăm bădărăniile dezgolite de bună cuviinţă ? Un  măscărici pe bani publici, ăsta da capitalism !

Pe Muntele Găina, o altă mascotă a capitalismului de crâşmă s-a pozat cu un “pisicutz”. Că tot vorbea an de premierul  miorlăici, apropoul e cool. Cu nesuferitul rânjet lăbărţat indecent şi cu inocentul animal în braţe, tipul invalid de la Cotroceni îşi  caricaturizează fără scrupule înalta dregătorie. Lumea s-a obişnuit şi se buluceşte să şi-l bage în aparatul de   fotografiat. Dintotdeauna, saltimbancii s-au bucurat de simpatia mulţimii, nu-i o noutate. Că doar înghiţitorii de săbii, contorsionaţii, muierile cu trei ţâţe şi slobozitorii de flăcări au distrat calicimea, nicidecum filosofii. Iar politicienii nu sunt altceva decât circari cu destinele gloatei.

La Costeşti, pe drumul de odinioară al cerealelor dinspre Teleorman,  norodul s-a strâns la bâlciul de vară. Musafirul special este fostul şef al statului, admenenit de  sfârâitul micilor pe grătar şi de gulerul spumos al ţapilor  cu bere. Petrecăreţul şi-a amânat chiar şi concediul de odihnă de dragul sărbătorii câmpeneşti. I se făcuse un dor răvăşitor de alegători şi de zbenguiala printre mesele învăluite în fum. Între dumicaţii aromaţi şi înghiţiturile cu gust de malţ, Preasuspendatul a convins şi vreo 20 de fruntaşi comunali s-o  tireze către Mişcarea Populară. Titirezii ăia şi-au  pierdut încrederea în principiile democrat-liberale, sanchi !, şi caută acum să intre în ceata de clovni a lăzăroilor. Săracii, simt şi ei nevoia să fie învârtiţi de o mână nouă, cea veche s-a  îmbolnăvit deja de blagagită. Ducă-se învârtindu-se cu toţii, niscaiva lichele şi trădători în plus, ce mare scofală !?

Abia întors din America şi cu fusul orar dereglat, Crin  a nimerit din greşeală la Palatul din Deal. Liderul liberal plecase de fapt înspre  Grădina Botanică, să se reacomodeze niţel cu natura moartă a Bucureştiului estival. Era sâmbătă, la amiaz, iar veştile stârnite de ruşinoasa coabitare îl ajunseseră din urmă, zăpăcindu-l de-a binelea. Se trezi, în vălmăşagul de mirări, în  clădirea de vizavi, luat la refec de Sandokan-ul dâmboviţean. Cică propozabilul la Transporturi n-are fason de ministru şi, zău !, ar fi o “prostie colosală” să-l susţină. Încă buimac de rătăcirea aleilor, urmaşul  Brătienilor a  declarat la ieşire că interlocutorul n-a impus vreo condiţie. Şi atunci de ce a trebuit să zăbovească atâta în salonul prezidenţial ? mă întreb  degeaba. Care-i folosul întâmplării ?




×