x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta: 15 jumătăţi

Ponta: 15 jumătăţi

de Petru Calapodescu    |    09 Oct 2012   •   14:27

Doar timpul va demonstra dacă astă primăvară PDL a fost realmente alungat de la putere, sau a profitat de conjunctura protestelor spre a părăsi palatul Victoria, grav avariat. Lăsându-l ca o capcană USL, iar lui Victor Ponta în palmă, cam pe neaşteptate, un cartof al dracului de fierbinte. Sub forma unei economii distruse, a unui stat social cu zidurile de protecţie a populaţiei măcinate din ordinul lui Băsescu şi mai ales a unei trezorerii goale, ca urmare a incompetenţei şi îndeosebi prăduirii de către un clan portocaliu rapace. PDL, care, rămas la putere, risca să nici nu mai prindă Parlamentul, spera ca astfel până la alegeri să-i mai uite lumea jafurile, iar moştenirea efectiv dezastruoasă  şi cu efecte de lungă durată, transferate insistent şi dibaci în cârca noului Guvern, să erodeze, în acelaşi interval de timp, credibilitatea USL în faţa unui electorat deja exasperat.

Strategia elaborată la Cotroceni şi la Modrogan a fost urmată cu înverşunare. Nu cu tupeu, e prea puţin spus, ci cu obrăznicie şi nesimţire, trompetele pedeliste au negat zi de zi orice demers constructiv al Cabinetului Ponta. Au negat până şi măsuri clare, intervenite rapid în zona socială (cum au fost reparaţiile pentru salariaţi şi pensionari, sau mai nou, pentru mame) ori în cea economică (plata TVA la facturare, hotărârea de a scădea TVA la alimentele de bază; ori începutul, chiar dacă lent, de jugulare a evaziunii fiscale). În schimb, chiar în aceste zile, fără să le crape obrazul, foşti miniştri şi actuali activişti de vârf ai PDL pun în cârca lui Ponta o serie de scumpiri la gaze şi electricitate, deşi ei sunt cei ce au acceptat în genunchi calendarul FMI. Culmea neruşinării o ating atunci când refuză orice responsabilitate pentru marasmul financiar în care au lăsat ţara. Au fost însă încurajaţi în acest sens şi de lentoarea cu care Guvernul Ponta a dezvăluit, dincolo de fraze generale, dezastrul găsit în ministere, structuri centrale şi teritoriale sau companii de stat. Contracte oneroase de zeci şi sute de miliarde de lei, fraude şi deturnări dincredibile de fonduri, inclusiv europene, sume exorbitante trecute în buzunarele clientelei pentru aşa-zise studii de fezabilitate sau lucrări practic neexecutate - un jaf de dimensiuni cosmice s-a petrecut în ultimii ani şi a îngrăşat până la a plesni conturile foştilor demnitari.

Premierul Victor Ponta a identificat şi a dat publicităţii "15 bombe cu ceas" lăsate de fosta guvernare. Bombele sunt mult mai multe şi  Ponta nu trebuie să aştepte ca DNA să facă publice identităţile responsabililor, decât şi dacă peste ani de zile. Astfel, lista de tâlhării prezentată de premier este o listă cu doar 15 jumătăţi de dezvăluiri, nu e lista aşteptată de electorat. Este doar un început, un preambul pentru ceea ce trebuie să urmeze, concret. Iar asta ar fi ca, într-o cadenţă susţinută, fiecare ministru să detalieze pentru opinia publică rezultatele auditurilor. Nu în termeni impersonali - "S-a deturnat", "S-a abuzat", "S-a prăduit", "S-a..." - ci cu numele şi prenumele celor care, miniştri, secretari de stat, şefi de autorităţi naţionale şi de companii, şi-au pus semnătura pe documente prin care, în doar câţiva ani, economia naţională a fost jefuită de zeci de miliarde de euro. Populaţia are dreptul să-i ştie, spre a merge la urne în cunoştinţă de cauză, nu ameţită de tiradele unor tâlhari care acum îşi caută colegii sigure şi îşi fac operaţii estetice să pară iar domnişoare. Asta aşteaptă lumea de la Victor Ponta, inflexibilitate şi o deplină transparenţă.

×