x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Prestigiul suferinţei” în robă

"Prestigiul suferinţei” în robă

de Marian Nazat    |    27 Iun 2012   •   12:25

■ De cand cu stupidul si dezonorantul "M.C.V', varat (voluntar) pe gatul judecatorilor bastinasi, imi repet, asemenea inaintasului meu la bara, Petre Pandrea, ca "Justitia era oarba pana acum si avocatul un auxiliar pretios al Justitiei. Eu ma declar de azi avocat surdo-mut in fata zeitei oarbe'. Ar fi o forma de protest impotriva hotararilor judecatoresti aberante, care put de la distanta a viol politic. Citesc adesea decizii penale, in dosarele atent monitorizate de puterea din interior si de cea din afara, si ma minunez. Zau, unele par a fi scrise de clonele in roba ale talibanei Andreea Pora.

■ "Mandarinul' de la Peris povesteste cum se tot adapta, urcand mereu, inainte si dupa instaurarea comunistilor, un magistrat militar. Insul jurase credinta fiecarui regim perindat la carma tarii, cu acelasi entuziasm servil. Prin 1942, la un proces intentat contra unor partizani comunisti, avocatul Pandrea, nemaiputand indura simulacrul judiciar, isi depune mandatul in fata pretoriului prezidat de inevitabilul colonel Petrescu. "Nu accept asemenea justitie de cazarma. Nu pun concluzii finale. Puneti un slabanog, un avocat din oficiu, la o justitie cazona'. "Sunteti prost crescut !', ii raspunde judele. "Accept epitetul de proasta crestere, dar nu admit o parodie de justitie, o justitie de cazarma'.

Dupa vreo cinci ani, cei doi se reintalnesc in sala de judecata. Magistratul fusese avansat la gradul de general, pentru "meritul' de a fi condamnat lotul "Tamadau'.
"- Coane Alecule, sunteti un judecator nemuritor.
Si dumneavoastra, un avocat fara moarte, fara frica si fara repros, coane Petrake.
Si-au dat mainile.
Ce puteau face ?

Tranzactionau in suportarea reciproca. Avocatul pleda in a patra dictatura si generalul impartea la fel justitia suprema ideologica in Valahia, fiindca politicienii sunt lasi si nu hotarasc prin Parlament si prin legi, ci prin militari-calai'.
Nici acum n-am scapat de indivizii astia lipsiti de simtul onoarei, chiar daca la vedere nu poarta uniforme cazone. Le imbraca pe dinauntru, nu le-au dat jos niciodata. Dar lucram in "suportare reciproca', fiindca juristii, si cand se detesta, o fac cordial.

■ "Ca avocat al delincventilor politici, esti un candidat etern la opozitie', ne-a lasat pe vecie juristul-scriitor Pandrea. Adevarul zicerii sale n-are fisura, e cremene. O constat si eu, pe zi ce trece, dar ma calauzesc dupa vorbele ilustrului predecesor: "Apar cu sinceritate si maini curate. Plutesc peste infractori, provocatori, agenti, reptile si broaste ca un duh bun al apelor, ca o stima'. Sunt infrant si izbandesc, deopotriva, intr-un vartej permanent, mor cate putin cu fiecare solutie scandaloasa, insa merg mai departe, sperand aiurea ca omul se va indrepta prin omenie. Un avocat profeseaza in "prestigiul suferintei', nu al bucuriei.

■ "Sunt trei meserii serioase in lumea moderna, unde se cere precizia sarguintei: jurnalist, avocat si acar', e de parere Pandrea. Pe prima o exersez saptamanal, pe a doua zi de zi, a treia mi-a scapat, dar sigur as fi fost un harnic acar. Avocatul traieste la scadente precise. El rasufla de la un termen de judecata la altul, printre zaplazurile proceselor sale, n-are ragazuri decat rareori. Si atunci ragazul e sarguincios, fiindca pledoariile nu se nasc din nimic. In lipsa sarguintei, avocatul se transforma in lautar, in urechist al dreptului. Dar sarguinta nu este suficienta prin ea insasi, daca n-are precizia ceasornicarului. Huliti din ignoranta, avocatii sunt niste Prometei din ficatul carora se infrupta vulturul pasiunii pentru echilibrul justitiar. La dreptate n-am curaj sa nadajduiesc.

■ "Daca judecatorul, avocatul si procurorul (aceasta trinitate inseparabila la aplicarea legii) nu stiu sa gaseasca mila in inima lor si sa acorde deseori pomana, trebuie sa paraseasca palatele de justitie si sa se faca temniceri, calai, macelari si golitori de haznale', remarca fostul avocat trecut prin vreo sapte penitenciare. Ehe, ce macelari, temniceri si gazi ar iesi din cativa procurori si judecatori pe care i-am cunoscut de-a lungul anilor ! Si v-o spune unul care a lucrat pe ... vidanja...

×