Miza trădării grupului ALDE de liberalii din România este una derizorie, Alina Vălean, soţia lui Crin Antonescu, are promis un loc de vicepreşedinte al Parlamentului European dacă PNL aderă la Partidul Popular European.
Se acreditează ideea că acest post are o mare greutate în deciziile luate în Parlamentul European şi România câştigă direct în expunere şi influenţă politică în ansamblul instituţiilor UE.
Să precizăm că Biroul parlamentului este format din 15 europarlamentari - un preşedinte şi 14 vicepreşedinţi, ajutaţi de chestori, care au vot consultativ. Alina Vălean ar fi pe una din cele 14 poziţii. Trădarea liberalilor din România, care a şocat grupul ALDE, s-a făcut, surprinzător în condiţiile în care Alina Vălean era propusă de acest grup tot pentru vicepreşedinţia Parlamentului European.
Manevra familiei Antonescu - Vălean de a scoate PNL din grupul ALDE a doua zi după alegerile din 25 mai a dus la pierderea credibilităţii partidului, dar şi a României, considerată acum o masă de manevră cumpărată ieftin în jocurile de la Bruxelles.
În interiorul PNL sunt cel puţin trei europarlamentari nemulţumiţi de manevra ocultă a familiei Antonescu - Vălean. Potrivit unor surse credibile din interiorul PNL, europarlamentarii liberali români au fost constrânşi să se înscrie la grupul PPE sub ameninţarea invalidării. Opţiunea lor poate fi schimbată până la 26 iunie dar decizia statutară aparţine congresului PNL, programat în 28 iunie. Deci aceşti europarlamentari sunt captivi ai aranjamentelor de culise ale cuplului care i-a livrat spre PPE sub promisiunea postului de vicepreşedinte PE pentru Vălean. În statutul PNL este stabilită apartenenţa la grupul ALDE şi această prevedere statutară poate să fie abrogată doar de congres. De altfel şi pe site-ul PNL este afişată în continuare afilierea la ALDE.
Constrângerea europarlamentarilor PNL de a se înscrie în PPE poate fi atacată în justiţie de orice membru al partidului care şi-ar justifica acţiunea prin faptul că mandatul de europarlamentar nu este imperativ.
Vicepreşedinţii Parlamentului European sunt aleşi prin vot, într-un singur tur şi desemnaţi în ordinea numărului de voturi obţinute. Mandatul lor este pentru doi ani şi jumătate, faţă de cinci ani, ciclul electoral al instituţiei.