x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primavara procurorilor

Primavara procurorilor

de Sorin Roşca Stănescu    |    14 Apr 2013   •   12:26

Romania a intrat in zodia procurorilor. Primul-ministru e fost procuror. Ministrul Justitiei, cel nou, e tot fost procuror. In CSM procurorii devin din ce in ce mai puternici. Sefii noilor parchete sunt si ei tot fosti procurori si, tot recent, prin Daniel Morar, procurorii isi stabilesc un cap de pod pana si la Curtea Constitutionala. Sa speram ca acest proces este de bun augur. In mod cert, insa, exista si riscuri.

Eu nu am catusi de putin intentia sa operez o discriminare intre procurori si ceilalti juristi. Exista procurori de prima mana, la fel cum exista si maestri ai Baroului ori magistrati de exceptie. Totusi, pentru a fi un bun procuror este suficient sa ai o cultura generala juridica si sa cunosti, in profunzime, Codul penal si Codul de procedura penala. Cateva sute de pagini. Hai sa spunem o biblioteca, daca luam in calcul si ansamblul lucrarilor de specialitate. Ca sa fii un bun judecator, trebuie sa cunosti toate codurile, toate legile speciale si intreaga literatura de specialitate, care este mult mai voluminoasa decat cea a unui penalist. Iar ca sa fii avocat, trebuie sa stii si mai mult decat atat. Din acest motiv legiuitorul nu-i permite unui procuror sa conduca o instanta, dar admite ca un judecator sa poata fi desemnat in varful ierarhiei procurorilor, chiar si in pozitia de sef al unuia dintre marile parchete. Ca nu s-a intamplat astfel in Romania este o alta discutie.

Daca incerc sa fiu optimist, voi spune, riscand chiar o ruptura politica cu partenerii din USL, ca Victor Ponta a taiat nodul gordian. A cazut la pace cu cel cu care liberalii nu or sa cada niciodata la pace, a semnat un pact de coabitare cu cel cu care niciodata liberalii nu vor semna un pact de coabitare si a facut un troc cu cel cu care liberalii niciodata nu vor  face un troc, sustinand ca toate aceste operatii sunt subordonate unui interes national. Acela de a stabiliza situatia de la conducerea parchetelor si Misterului Justitiei, in scopul de a depolitiza lupta impotriva coruptiei si de a o face astfel eficienta. Ceea ce inseamna, pe intelesul tuturor, ca, foarte curand, vom vedea pusi procurorii la lucru pentru solutionarea a zeci de plangeri penale facute de Guvernul Ponta dupa ce, in urma unor controale, a reiesit cu probe ca, asa cum noi stim toti in aceasta tara, s-au furat in ultimii ani miliarde de euro de catre reprezentantii regimului Traian Basescu.

In scurt timp ne vom lamuri daca procurorii s-au pus pe treaba si merg in directia dorita. Daca, in fine, conducerea marilor parchete refuza sa se mai lase aservita politic. Sau daca, dimpotriva, in loc sa pupe mana unui stapan, pupa ambele maini, de data asta, a doi stapani.

Vestea proasta ne-ar putea fi data de o prestatie a procurorilor, in dezacord cu angajamentele asumate de binomul Basescu-Ponta. Ar fi foarte trist ca cele mai sensibile dosare sa incapa, de pilda, pe mana doamnei Bica, recrutata de doamna Monica Macovei si promovata acum de Ponta, la sugestia lui Basescu. Si ca doamna Bica sa faca ceea ce se pricepe mai bine sa faca si anume sa musamalizeze ce-i de musamalizat si sa-i asmuta pe procurori impotriva unor tinte politice. Sau ca Laura Codruta Kovesi sa nu permita Parlamentului sa investigheze abuzurile procurorilor in dosare finalizate.

Sursa: CorectNews

×