x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Propunere pentru noul Dicţionar de Sinonime: tupeu = igaş

Propunere pentru noul Dicţionar de Sinonime: tupeu = igaş

de Robert Veress    |    16 Ian 2012   •   11:53

Cat igas trebuie sa ai, sa iesi acum, dupa toate cele petrecute, sa te lauzi cu gestionarea celor trei zile de proteste, sa feliciti Jandarmeria, in bloc, pentru toate faptele sale din aceste trei zile, fara a pomeni nimic despre abuzuri, despre erorile care au dus, aseara, la devastarea Centrului Capitalei?

Am urmarit azi, discursul premierului Emil Boc, care mi s-a parut decent. Declaratia sa este tardiva, dar macar are acest atribut: decenta. A facut distinctia intre protestele legitime (pe care le-a caracterizat ca atare) si violente, incercand apoi, in ceasul al XIII-lea, sa calmeze spiritele, cu cateva fraze in care si-a exprimat empatia cu greutatile pe care trebuie sa le indure romanii.

Igas, in schimb, n-are nicio treaba cu faptul ca zeci (posibil sute) de oameni au fost batuti, abuziv, de jandarmi (inclusiv colegul nostru, Petru Zoltan, a fost ciomagit, desi s-a legitimat!). Pentru Igas este insignifiant faptul ca sute de oameni au fost arestati si, cu certitudine, doar o parte dintre ei pe buna dreptate, fiindca s-a actionat 'la gramada'. Igas ignora faptul ca jandarmii nu au actionat strategic aseara, pentru a-i prinde ca intr-un cleste pe vandalii din Bucuresti, intre Universitate si Unirii, ci i-au impins, incet, dinspre Universitate, permitandu-le sa faca ravagii in zona Pietei Unirii, inainte de a se retrage spre Tineretului.

Ca violentele n-au degenerat, ca nu s-au propagat spre cartierele orasului este, evident, un castig, dar acest fapt nu se datoreaza, neaparat, interventiei jandarmilor, desi s-ar putea spune ca vandalii le-au prins frica. In pofida arestarilor, mare parte a vandalilor au avut timp sa se regrupeze si nu ar fi de mirare daca i-am revedea pe strazi, in zilele urmatoare, inarmati cu acelasi arsenal de cataroaie, petarde si 'Molotoave'.

Cert este ca a lasat mult de dorit coordonarea actiunii fortelor de ordine si s-a ratat o buna ocazie de a se pune efectiv punct violentelor. Iar acest fapt nu face decat sa alimenteze speculatiile conform carora respectivele violente nu ar fi fost tocmai intamplatoare, ci comandate special pentru a pune intr-o lumina proasta protestele pasnice. Personal, nu cred in aceasta ipoteza. Cred ca, daca, asa cum s-a tot afirmat, a fost vorba de 'ultrasi' ai unor echipe de fotbal, acestia sunt scandalagii de profesie, care nutresc adanci resentimente fata de jandarmi, dupa confruntarile de pe stadioane si nu scapa niciun prilej sa-si achite politele pe care le considera restante.

Unii chiar se asteptau ca azi sa se anunte demisia sau demiterea lui Igas. Ca asa ceva nu se intampla este inca o dovada de anormalitate a guvernarii si o confirmare a faptului ca declaratia premierului, oricat de decenta, este lipsita de substanta si onestitate.

×