x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pseudo-ecologistul

Pseudo-ecologistul

de Luiza Moldovan    |    19 Iul 2007   •   00:00

, bun. A explodat un tren cu fosfor in Ucraina. Toată lumea se crispează c-o să moară, o să facă buba, o să fie naşpa. Pun pariu că majoritatea celor care se lasă terorizaţi de teribila ameninţare care... ăăă... ameninţă Romănia fumează, nu au o dietă tocmai sănătoasă, sunt sedentari, trăiesc in extrem-de-poluatul mediu urban, ba mai mult, poluează ei inşişi ba conducănd o maşină poluantă, ba cine-mai-ştie-cum.


Aprinzăndu-şi o ţigară, işi exprimă ingrijorarea cu privire la accidentul din Ucraina, ca să nu mai vorbim de accidentul din Cernobil, că nu mai ai voie să mai mănănci nimic, totul e atăt de iradiat şi fosforizat, carnea de pui nu e bună că ăştia cresc puii cu hormoni, apăsănd pedala de acceleraţie se declară preocupaţi de incălzirea globală, vegetalele nu sunt bune că pămăntul e iradiat, peştele nu e bun că provine din ape poluate, aruncănd chiştocul de ţigară prin spaţiul strămt lăsat deschis la portieră, fix pe carosabil, lăngă paharul de plastic de unică folosinţă, aruncat, şi el, probabil in aşteptarea culorii verde, işi construiesc in continuare discursul, pe un ton grav, afectat, "ce a ajuns Pămăntul ăsta, ce-am făcut din el", se mai ingrijorează puţin pe tema "in ce lume vor creşte copiii noştri", "vai, vai", "aoleu, a crescut incidenţa cazurilor de cancer, păi la căt de poluaţi suntem, te cred şi eu, ia dă-mi şi mie pachetul ăla de ţigări, să-mi mai exprim puţin ingrijorarea, aprinde-mi tu ţigara, te rog, aşa, mulţumesc mult, băi, ar fi bine să ne lăsăm de fumat, băi, uită-te şi tu ce fum scot eu pe geam in aşteptarea altui verde, păi e bine aşa, tu-ţi dai seama căt dioxid de carbon inghiţim noi, mă?, băi, e incredibil, cănd plouă, am maşina varză, frate, zici că n-am mai spălat-o de ani, aşa de poluaţi suntem, cu toate astea, accidentul din Ucraina e ingrozitor, pe mine mă preocupă mult soarta omenirii".

Cred că ştiu ce se petrece in capul pseudo-ecologiştilor. Am senzaţia că ingrijorarea asta a lor ii fac să se simtă maturi, adevăraţi adulţi ai unei societăţi cu probleme in care se implică şi ei, căt pot ei de mult, că mă buşeşte şi plănsu’, in rezolvarea unor probleme cu adevărat stringente. Pentru pseudo-ecologist, materialele promoţionale de pe Animal Planet ("Do something. Anything.") sunt pe căt de asertive pe atăt de persuasive. De exemplu, ce-ar putea pseudo-ecologistul să facă pentru salvarea planetei? Să conducă o tricicletă? Nu. Să nu mai fumeze? Nu. Să mănănce bio, descurajănd, astfel, producţia de alimente cu aditivi chimici? Nu. Pe seceta asta, ar putea să inchidă apa la robinet in timp ce se spală pe dinţi. Asta da, ar putea s-o facă, dar uită mereu. Dacă nu i-a intrat in reflex... "Băi, ce-a ajuns Pămăntul ăsta. Mă duc să-mi scot maşina din service".

×
Subiecte în articol: editorial