x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Recunosc, m-am inselat!

Recunosc, m-am inselat!

de Ion Cristoiu    |    09 Mar 2006   •   00:00
Recunosc, m-am inselat!

Domnule Cristoiu, sfatul dat de Dumneavoastra in articol era unul stralucit! Mi-a fost teama mai demult ca o sa-i sugerati lui Nastase sa faca aceasta miscare curajoasa sau ca Nastase insusi pregateste o astfel de lovitura de imagine - sa accepte perchezitia dupa victoria din Camera. Ne-am inselat amandoi - totusi dumneavoastra mai mult.

Editorialul meu de miercuri, 8 martie, semnificativ intitulat "Adrian Nastase trebuie sa accepte perchezitia", se incheia astfel:

"Asa cum am mai scris, respingerea de catre Parlament a cererii de perchezitie ii da posibilitatea de a dovedi ca e politicianul care se pretinde. In aceasta ipostaza, de politician lucid, nu se poate ca Adrian Nastase sa nu-si dea seama ca victoria din Parlament se poate transforma in dezastru. Daca nu anunta ca e de acord cu perchezitia. (...) daca Adrian Nastase stie ca perchezitia n-are cum sa ofere o proba impotriva sa, nu mai exista nici un motiv acum, cand Parlamentul a votat pentru el din solidaritate, sa nu declare ca e de acord cu perchezitia.

Sa nu inteleaga Adrian Nastase ca abia acum, dupa votul din Parlament, refuzul perchezitiei il face suspect? Chiar si in ochii celor care, asemenea mie, mai cred (deocamdata!) ca e nevinovat".

Scris dupa votul din Parlament, editorialul nu facea altceva decat sa exprime o credinta pe care am avut-o de la inceputul taraboiului cu cererea de perchezitie. Si anume.

Adrian Nastase n-are nimic de ascuns procurorilor. Stie ca pot veni procurorii si sa-i caute si sub cerul gurii, tot nu vor gasi proba ca a numit un demnitar in schimbul unor termopane. Om politic fiind, harsit in batalii si mai mari decat aceasta, si-a facut insa un plan genial. Refuza perchezitia pana in clipa in care ea va depinde numai si numai de el. Dupa ce obtine toate argumentele ca nu poate fi perchezitionat, daca nu vrea (respingerea de catre Biroul Camerei a cererii de perchezitie, votul favorabil din Grupul parlamentar PSD, dar mai ales votul Plenului) vine in fata natiunii cu o declaratie spectaculoasa. Spune ca a acceptat sa fie victima tuturor suspiciunilor, sa fie tocat marunt-marunt de catre adversarii din presa si din politica, sa-i fie filmat si dat la televizor apartamentul, sa fie banuit ca are ceva de ascuns. In realitate ar fi trebuit sa zica domnia sa in declaratia de presa - a suportat toate acestea nu pentru ca se temea de perchizitie, ci pentru a dovedi romanilor ca lupta impotriva coruptiei, transformata in lupta de clasa, n-a reusit sa zapaceasca institutiile statului de drept. Iata ar fi trebuit sa continue Adrian Nastase. Parlamentul Romaniei a rezistat cu brio extraordinarei presiuni mediatice si a votat impotriva perchizitiei suspectand ca un membru al sau e supus unei razbunari politice. A venit insa timpul sa punem capat acestui circ national care ne abate atentia de la adevaratele probleme ale tarii! Invit procurorii sa vina si sa faca perchezitie! Sunt gata sa accept acest abuz, pentru ca abuz e, dat fiind ca sunt om politic, si nu simplu cetatean. Ii asigur pe procurori si va asigur ca nu vor gasi nici o proba impotriva mea. Va fi insa o demonstratie zdrobitoare ca DNA n-a urmarit stabilirea adevarului, ci sicanarea omului politic Adrian Nastase, pentru ca era cat pe-aici sa-l inving in alegeri pe Traian Basescu.

Miercuri, 8 martie, pe Forumul editorialului meu a fost postat urmatorul mesaj, iscalit Mihai 2: "Ora 14:07. In urma cu 7 minute Adrian Nastase a facut praf si pulbere iluziile lui Ion Cristoiu cum ca i-ar putea fi consilier privilegiat. Ex-premierul a anuntat ca nu accepta perchezitia! A indicat la misto ca ar fi dispus sa predea cu inventar DNA-ului obiectele despre care procurorii considera ca au fost dobandite ilicit. De asemenea, ar fi dispus sa accepte o expertizare «a elementelor de constructie», inclusiv intrarea in casa a expertului, nu si a vreunui procuror (desi in lege scrie ca la expertizare au dreptul sa participe toate partile interesate). Domnule Cristoiu, sfatul dat de Dumneavoastra in articol era unul stralucit! Mi-a fost teama mai demult ca o sa-i sugerati lui Nastase sa faca aceasta miscare curajoasa sau ca Nastase insusi pregateste o astfel de lovitura de imagine sa accepte perchezitia dupa victoria din Camera.

Ne-am inselat amandoi, totusi dumneavoastra mai mult. Eu zic ca v-ati facut destul datoria si ca este momentul sa-l abandonati pe dobitoc. In fond n-o sa mergeti impreuna cu el si cu doamna Dana la puscarie! Mai degraba separat!"

Autorul mesajului e, din cate se vede, cineva care ma dusmaneste. Imi pune in carca dorinta de a trece drept consilier privilegiat al lui Adrian Nastase. Mai mult, imi ureaza sa ajung la puscarie.

Si, totusi, nu pot sa nu recunosc: are perfecta dreptate!
×
Subiecte în articol: editorial nastase adrian perchezitia