x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România ca anticariat

România ca anticariat

de Adrian Năstase    |    17 Apr 2012   •   11:35

Mi se pare definitoriu pentru momentul in care ne aflam, faptul ca marea dezbatere publica se poarta pe teme cum ar fi vanzarea resurselor naturale, returnarea proprietatilor nationalizate sau sistemul de vot pe care sa-l folosim mai departe. Dupa o asemenea enumerare am putea crede ca ne-am intors undeva la inceputul anilor 90, cand trebuia redesenat totul. De la nivel de principiu. Si, intr-un fel, asta traim. Dupa aproape opt ani de regim Basescu, am reusit sa revenim la multe din momentele pe care le credeam depasite, sa ne intoarcem in timp. Sa refacem greseli deja ispasite. Sa vorbim din nou numai despre proprietate (cea generata de altii, inainte) si despre privatizari dar nu despre munca ce creeaza proprietate, nu despre locuri de munca si productivitate. Credem, in continuare, ingenuu, ca forma de proprietate este secretul eficientei economice...

In mesajele lui din ultima vreme, presedintele descrie un model economic distrugator, inept si care nu lasa loc pentru niciun fel de speranta. Pentru ca in anii care vin nu pare sa fie rost de investitii straine, tot ce a mai ramas de facut e sa vindem resursele minerale, a spus literalmente Traian Basescu. Din aceasta strategie de dezvoltare lipseste un singur personaj: cetateanul roman. Cum stimulam prosperitatea investitorilor romani prin taxe mai mici si birocratie mai putina? Cum cream, noi pentru noi, mai multe locuri de munca? Cum facem ca agricultura sa produca tot mai multe produse finite, in asa fel incat sa nu mai vindem doar "materia prima', cum faceam si acum o suta de ani? Cum nastem branduri romanesti?

Pe tot parcursul acestei crize economice, Basescu s-a purtat iresponsabil si a impins politicile guvernamentale in aceasta directie falimentara. Primul lui leac impotriva crizei a fost un imprumut cat mai mare, urmat de taierea dramatica a lefurilor din sistemul public si marirea TVA, "ca sa nu ajungem ca Grecia', care insa nu a aplicat nici pana acum taieri de o asemenea anvergura.

Romania de azi pare un anticariat economic, care vinde in pripa tot ce mai e de gasit prin poduri si prin pivnite, fara sa pronunte o clipa cuvantul dezvoltare.
Din toata strategia basesciana, urmata fidel de o armata intreaga de aplaudaci iresponsabili, romanul nu face parte nicio clipa si nici nu merita vreun dram de incredere sau de atentie. Nu sunt bani de spitale? Inchidem spitale! Nu sunt bani de pensii? Ii lovim pe cetatenii "hoti' care s-au pensionat anapoda! La fel pentru persoanele cu dizabilitati. Sau pentru mame. Sau pentru profesori. O data, o singura data, nu am auzit un apel la investitorul roman din Romania, o incurajare, un indemn la stimulente pentru cel care angajeaza si creaza "PIB'.

Vom iesi curand, mai mult morti decat vii, dintr-o perioada in care tara noastra a investit mai putin si mai prost ca oricand in viitorul ei. O perioada in care criza si Basescu ne-au lovit fara mila, tinandu-se de mana. Iesirea din aceasta stare o poate aduce stimularea creativitatii si a muncii, nu scoaterea la licitatie a ceea ce a mai ramas, eventual, de vandut.

×
Subiecte în articol: editorial