x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania: conditia de "globalizat"

Romania: conditia de "globalizat"

de Ilie Serbanescu    |    30 Mai 2006   •   00:00
Romania: conditia de "globalizat"

Lumea nu s-a globalizat decat in carti si pe la seminarii. In practica, lumea are doar "globalizanti" si "globalizati"! Romania se va numara numai printre cei din urma!

Statisticile, studiile, analizele, viata insasi arata ca, daca nivelul de dezvoltare in Europa creste de la est la vest, fluxul expansiunii firmelor este invers: de la vest la est. Intrarea in Uniunea Europeana a unor tari din est, inclusiv a Romaniei, nu poate schimba directiile acestor procese, ci, dimpotriva, le va sublinia si mai mult. Ca atare, firmele romanesti, daca sunt in stare sa iasa la bataie pe pietele externe, nu pot cauta expansiunea decat spre est, caci spre vest nu au nici o sansa, fiind cam jerpelite si fara resurse tehnologice si financiare pentru prezenta directa pe pietele occidentale.

Spre deosebire insa de ceea ce gasesc in Romania cei, de altfel, superior inzestrati financiar, tehnologic si managerial, care vin de la vest - brate deschise, atitudini cosmopolite, chiar un servilism fata de straini, precum si formatiuni economice care nu opun nici o rezistenta - , companiile romanesti nu au nicidecum aceleasi conditii de expansiune. Pe de o parte, resursele de care dispun - tehnologii, bani, abilitati manageriale - sunt precare. Statul roman este in problema un fel de linge-blide. Oricum, i-au luat totul sau aproape totul cei veniti de pe la vest si numai are nici resurse, nici capacitati de a-i sprijini pe "ai lui" sa cucereasca piete externe. Abia se tine pe sine. Pe de alta pare, la est de Romania, conditiile nu sunt deloc favorabile si, in plus, cei de la est de Romania sa nu-i prea vada pe romani! Deci, la est de Romania, bratele nu sunt deschise, atitudinile sunt mai degraba nationaliste si oamenilor de pe acolo nici nu prea le place sa faca pantofii strainilor. Cam ce sanse sa aiba atunci investitorii romani?! Si coate-goale, si patroni in cautare de profit, si romani! Cu alte cuvinte, cum e mai rau! In plus, hai sa nu ne amagim!, in zona posibilei expansiuni a firmelor romanesti exista puternice presiuni venind de la est de est din partea Rusiei, ceea ce intr-un fel deschide perspectivele, daca nu chiar si usile.

Ca rezultanta a tuturor acestora, nu trebuie sa mire conditia actuala a Romaniei in domeniu. In ce priveste investitiile in strainatate - de fapt instrumentul expansiunii internationale a firmelor - , raportul este 1 la 100 intre investitiile romanesti in afara si investitiile straine in Romania. De fapt, Romania, ca stat, si-a lichidat ea insasi capacitatea de a da imboldul initial procesului extinderii regionale prin sprijinirea propriilor companii in stare de expansiune, din cauza faptului ca a externalizat controlul capitalului romanesc, chiar daca public, asupra sectoarelor si activitatilor care avea sanse intr-o extindere regionala pentru inceput, pana cand se coagulau posibilitatile la nivelul capitalului privat. Este vorba de instrainarea BCR, Petrom si a distributiilor de electricitate. Prin aceasta instrainare s-a cedat unor companii straine oportunitatea extinderii regionale. Sa nu ne ferim a arata ca expansiunea maghiara spre est, inclusiv in Romania, se face pentru inceput indeosebi prin MOL, companie petroliera externalizata nu catre un investitor strategic, ci catre un actionariat diseminat, in care partea maghiara mai are un cuvant de spus, si prin OTP, banca maghiara, iar expansiunea ceha spre est, ajunsa in Romania prin preluarea Electrica Oltenia, este de fapt a companiei de stat CEZ. Apropo de extindere regionala, sa ne amintim ca Petrom obtinuse niste perimetre de explorare/exploatare in Kazahstan, iar BCR facuse cativa pasi, e drept timizi, pe la Chisinau si pe alte piete. S-a dus totul pe apa Sambetei! Si sa nu uitam ca nu poate exista o expansiune externa a unei companii fara a avea o banca in spate. Nici o banca puternica nu mai exista cu capital romanesc, iar bancile straine de pe piata romaneasca vor finanta expansiunea externa a unor companii din tarile lor de origine, si nu a unor companii cu capital romanesc! Sa nu ne amagim! Lumea nu s-a globalizat decat in carti si pe la seminarii. In practica, lumea are doar "globalizanti" si "globalizati"! Romania se va numara numai printre cei din urma!

×
Subiecte în articol: editorial romania