Veselia generală *
A apărut în zonă un investitor italian, adus de fata lui Culai Tacu, măritată în jurul oraşului Milano.
*
Marele doctor Belciade, ministrul Sănătăţii, nu vede bine. Ce mai încolo şi încoace, e orb sadea. Aşteptând operaţia în salonul de mărimea unei hale de montat automobile pe bandă rulantă, pacienţii fac haz de necaz.
– Domnule, zice un tânăr asistentului venit să-l pregătească, sper că în timpul operaţiei va fi cineva lângă domnul doctor să-i arate pe unde se taie.
Un altul, la fel de mucalit, se consolează deja:
– Dacă mor, ştiu măcar c-am murit de mâna unui ministru, pe când ai mei, Dumnezeu să-i ierte, mureau de mâna unui sanitar beat, pe care-l bătea nevasta.
*
O MUTAŢIE GENETICĂ
Satul e pustiu. Rămăseseră acasă doar câteva babe, care nu s-au îndurat să plece, zicând că aşteaptă să moară, şi Ilie Paparan, care se chinuise de vreo jumătate de an să intre în direct pe Radio România Actualităţi, la Răspundem ascultătorilor. Vrea să afle dacă e viaţă pe Marte.
Sătenii sunt plecaţi la prins iepuri pentru export. A apărut în zonă un investitor italian, adus de fata lui Culai Tacu, măritată în jurul oraşului Milano. Investitorul – cum i se zicea în sat – ia la un preţ bun iepuri din zona asta. Pentru a-i duce în Italia. Acolo, în Peninsulă, iepurii sunt folosiţi la vânătorile cu începători.
În cazul începătorilor, care plătesc bani grei pentru a trece ca fiind din breaslă, e foarte important ca iepurele să nu fie prea deştept, ca să nimerească iute în cătarea puştii.
Or, după cum s-a constatat de specialişti, iepurii din zona satului sunt de o prostie neţărmurită, rar întâlnită până şi la iepuri. Se lasă prinşi cu mâna, atât de proşti sunt. Specialiştii i-au botezat iepuri-fazani, punând felul
lor de a fi pe seama unei mutaţii genetice din cauza poluării.
*
MAHALAUA SE UITĂ PE GEAM
Calea Văcăreşti, când noaptea face deja cu ochiul. Pe trotuare, lume puţină. Trece arar câte un tramvai cu două vagoane. Cel din spate, bâţâindu-se straşnic, loveşte din când în când în peretele de aer al străzii, fără să-l dărâme. Într-o cofetărie, câţiva inşi fac coadă la o citronadă. Pluteşte peste tot împăcarea nopţii de sărbătoare, când contururile lucrurilor ruginesc şi se caligrafiază ca în stampe. La restaurantul Dudeşti, nuntă. E vremea nunţilor şi a botezurilor. Zilnic vezi pe marile bulevarde taxiuri şi maşini închiriate trecând în veselie şi flori, cu cele două lumânări uriaşe ieşind prin ferestrele deschise ale portierelor. Aici, în cartier, nunta e pe la jumătate. Veselia de început, uşor crispată, parcă nevenindu-i să creadă, s-a sleit acum şi s-a umezit. Nuntaşii fac gesturi mari, minunându-se că ele nu întâlnesc nimic în jur de care să se izbească.
Pe la mesele aşezate pe margini, invitatele de la ţară – mătuşile miresei – mănâncă cu un aer înţepat, din vârful limbii, în război secret cu măslina, care scapă, ah!, furculiţei. Mireasa a ieşit în hol. Bea din sticlă şi stă de vorbă, plângând, cu nişte colegi de serviciu.
Strânsă la fereastră, mahalaua priveşte înăuntru, făcând cronica spectacolului. Pe gratis.
*
FERĂSTRĂUL ELECTRIC
După mutarea în noua locuinţă, Virgil Carabă din Copşa Mică a purces la câteva modificări. A dărâmat peretele dintre dormitor şi sufragerie, pentru a-şi amenaja, în imensul spaţiu locativ astfel obţinut, un ferăstrău electric. Şi-a înlocuit uşa de bloc cu una de hală, blocată pe timpul nopţii de un drug de fier.
Şi-a dublat geamurile. Şi-a închis balconul pentru a face aici o cameră destinată jocului de table cu vecinii.
O scară de beton armat duce din apartamentul său, ocolind balconul de dedesubt, la coteţul porcului, ridicat în curtea interioară cu materiale furate din întreprindere.
- Din volumul " Veselia generală", în curs de apariţie.
Citește pe Antena3.ro