x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scont sau lombard?

Scont sau lombard?

de Ionuț Bălan    |    22 Aug 2022   •   07:15
Scont sau lombard?

Potrivit enciclopediei de monedă a lui Costin C. Kiriţescu, scontul implică preluarea de către o bancă a unei cambii, un document care exprimă livrarea pe credit a unei cantităţi de marfă.

 

Prin scont, creanţa e transformată înainte de scadenţă în lichiditate, ceea ce accelerează circuitul economic şi contribuie la dezvoltarea producţiei.

Lombardul constă în acordarea unui împrumutat garantat prin hârtii de valoare, titluri de credit cu venit fix şi titluri cu venit variabil (acţiuni), dar în special obligaţiuni, cum ar fi rentele (titlurile) de stat.

Dacă deschidem paginile unei alte enciclopedii aflăm că începând din 1885, BNR dă politicii sale de credit „o nouă îndrumare, restrângând creditele de lombard, cari duceau la o sporire artificială a circulaţiei monetare, în scopuri exclusiv de consumaţiune. În acelaşi timp, ea intensifică creditele de scont, punând la baza emisiunii sale operaţiuni strict economice. Apoi, institutul de emisiune, vreme de 5 ani, din 1885, contingentează circulaţia, limitând-o în jurul sumei de  100 milioane lei”.

BNR - ghidată de Eugeniu Carada (între 1880 şi 1910) - a arătat o largă înţelegere, sprijinind pe cât a fost cu putinţă piaţa. În acest scop „a sporit acoperirea metalică, prin realizarea devizelor rezultate din excedentul balanţei comerciale şi a recurs cât mai puţin la urcarea taxei scontului, pentru a nu îngreuna condiţiunile pieţei”.

Variaţia taxei scontului „oglindeşte situaţiunea pieţei”. De la 8%, la cât urcase din cauza crizei din 1899-1900 scade treptat la 5%. La acest nivel se menţine până în 1907, când retragerea capitalurilor străine impune, o revenire la 8%, urmată de o fluctuaţie între 5% şi 6%. Lombardul e menţinut în limite stricte - în jurul a 10% din circulaţia monetară - în vreme ce scontul e intensificat, pentru a forma elementul de bază al emisiunii, „printr’o judicioasă manipulare a taxei scontului, Banca Naţională reuşeşte să restrângă creditele în momentele de expansiune cu tendinţe speculative ale pieţei, acordând apoi tot sprijinul, prin taxa scontului scăzută, atunci când piaţa se afla în stare de depresiune în urma unei crize”.

Manipularea febrilă a taxei scontului şi a lombardului în timpul crizei din 1899 arată preocuparea BNR „de a-şi proteja, prin urcarea taxei scontului, acoperirea metalică, înfrânând totodată cererile de credite ce i se adresau. În acelaşi timp însă profită de primul moment favorabil pentru a scădea taxa scontului oficial, uşurând astfel obţinerea creditelor necesare”.

Dezvoltarea operaţiunilor de scont  a fost cu putinţă atât prin lărgirea reţelei teritoriale a BNR, dar mai ales „în urma formării unui sistem bancar, care duce la o lărgire a operaţiunilor de credit şi determină o cerere mare de reescont la institutul de emisiune. Legiferarea băncilor populare în 1903 şi înfiinţarea Casei Centrale a Băncilor Populare dă prilej Băncii Naţionale de acorda sprijinul mişcării cooperative prin acordarea de credite de reescont”.  Poziţia puternică a leului din primii ani ai politicii monetare, era, conform precizărilor enciclopedice, datorată „împrejurărilor că, graţie exportului său de materii prime (cereale, petrol, lemn, animale), România putea să întrebuinţeze soldul favorabil al balanţei sale comerciale pentru a acoperi importaţiile sale invizibile (anuităţiile datoriei publice, veniturile capitalurilor străine investite în ţară etc. ). Afluxul continuu al fondurilor pe termen scurt şi lung venite de pe graniţă - atrase de nivelul ridicat al beneficiilor ce se obţineau în ţara noastră - acopereau, în anii cu recolte slabe, deficitul balanţei comerciale. Astfel, produsul exportului din anii buni, transformat în aur, făcea să crească rezerva metalică a BNR, fără ca anii răi să aducă altceva decât o oprire temporară a creşterii disponibilităţilor în aur”.

Din păcate, după 1914 politica monetară îşi pierde caracterul calm şi prudent. Nu mai avem de-a face cu crize conjuncturale cauzate de recolte proaste. Potrivit lui Victor Axenciuc, „perioada a doua de dezvoltare, 1919-1923, începe având pregnantă, în conturile bilanţului BNR, moştenirea urmărilor războiului: finanţarea pieţei restrânsă, iar a statului exacerbată”.

Chiar aşa, în momentul de faţă se mai aude ceva de scont? Mai preiau băncile documente legate de tranzacţii comerciale pentru a oferi lichiditate până la scadenţa plăţilor? Lombardul, în schimb, continuă să existe! Facilitatea de creditare permite băncilor comerciale să ia finanţare de la banca centrală în schimbul unor garanţii, în principal, titluri de stat. Cu alte cuvinte, deficitul bugetar politizat al statului, cel care se finanţează cu certificate de trezorerie, a devenit principalul element, în dauna pieţei. Cea pe care marele bancher Eugeniu Carada se străduia să o protejeze, restrângând creditele de lombard ce sporeau artificial circulaţia monetară, „în scopuri exclusiv de consumaţiune”.

×