x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Singura soluţie: greva foamei

Singura soluţie: greva foamei

de Ana-Maria Păunescu    |    10 Mar 2013   •   16:07

Nimic nu mai e sănătos în zilele astea. S-a început cu carnea de vacă, despre care au descoperit, în urma nenumăratelor analize că, de fapt, ar fi de cal. Românul a căutat partea bună a lucrurilor, iar unii au declarat, zâmbind amar, că nici nu e atât de grav că e cal şi nu e vacă, pentru că, ştim bine, carnea de cal este o specialitate pe care nu oricine are ocazia să o consume. Totuşi, au continuat specialiştii, nu e deloc în regulă. Atunci românul, ascultător, a început să scoată din ecuaţie partea bună a lucrurilor şi a cam tăiat de pe lista de cumpărături carnea de vacă.

Laptele. Nu mai e bun nici el. E toxic. S-au găsit cantităţi impresionante de lapte în care există fel de fel de substanţe. Buletinele de ştiri au luat foc şi au început să caute prin arhive imagini din fabrici de lapte, ca să ilustreze marea veste. Românul, aproape obişnuit cu asemenea lovituri, s-a resemnat şi s-a gândit, probabil, că ar fi bine să evite laptele, cel puţin o perioadă. Televiziunile revin, însă. De fapt, problema nu e chiar aşa de mare, adică... da, laptele respectiv conţinea nişte substanţe toxice, dar numai un consum exagerat ar fi putut provoca, în timp, afecţiuni grave ale ficatului. Românul, săracul, abia tăiase şi laptele de pe listă. Nu-i rămâne decât să-l lase tăiat şi să adauge, eventual cu creionul, un semn de întrebare.

Peştele. În judeţul Hunedoara, s-a comercializat macrou infestat cu paraziţi. Panica a lovit din nou cetăţenii, mai ales că acolo, în zonă, oamenii-s serioşi şi dacă aud că e ceva în neregulă cu peştele de la magazinul din capătul bulevardului, nu mai cumpără, că doar sănătatea-i pe primul loc. Încet, problema s-a existins. A trecut graniţele judeţului, a ajuns şi-n alte mari oraşe din jur. Aşadar, românul mai are de tăiat ceva de pe listă. Macroul. Cum nu cred că acesta era tocmai alimentul preferat al poporului, restricţia se poate extinde, ca să nu ne încurcăm în specialităţi. Tăiem, aşadar, şi peştele de pe lista de cumpărături. Preventiv.

Carnea de pui. Iarăşi s-a descoperit că puii sunt bolnavi sau măcar... aproape bolnavi. Şi, oricum ar fi, sunt injectaţi. Cu antibiotice, fireşte! Producătorii încearcă, prin toate mijloacele, să evite îmbolnăvirea păsărilor. Dar, din când în când, pe la televizor pornesc astfel de campanii care dau de gol inclusiv imunizarea exagerată din fabrici. Încep să se pronunţe tot mai des nume de bacterii asociate cu carnea de pui, se fac schiţe şi se dezbate problema la nivel de micrograme pe kilogram. Românul, precaut, încearcă să taie de pe listă şi carnea de pui, ca să nu se trezească cu vreo boală în casă.

Fructe şi legume. Nici astea nu-s bune. Tot substanţele toxice strică şi aici. S-a descoperit recent un transport de fructe şi legume din Turcia care conţinea pesticide. Din câte îmi aduc aminte, se discuta în mod special de un anumit soi de pere, care a şi fost retras de la comercializare imediat după apariţia ştirii. Românul, sătul de atâtea veşti proaste, mai taie de pe listă, generos şi plictisit, şi categoria legume-fructe.

Ce-ar mai fi indicat să măncăm? Dacă nu stingem repede televizorul, nimic. Urmează buletinul de ştiri. Sigur s-a mai descoperit ceva.

×