x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul la stat

Statul la stat

de Elena Cristian    |    07 Oct 2015   •   06:30

Statul este cel mai bun, sigur şi înţelegător angajator. Plăteşte bine! Chiar şi 10.000 euro/lună. Oferă protecţie! Concedierea nu se poate face oricum iar dacă ai şi mănunchiul de pile ieşi la pensie bugetar. Şi nu îşi surmenează angajaţii. Rar mi-a fost dat să văd exces de muncă prin aceste instituţii. Există locuri unde salariile sunt mult mai mari decât în mediul privat iar exemplul dat de noi în urmă cu două zile: armata autofinanţaţilor de lux, este cât de poate de relevant. De altfel, datele statistice ne arată un salariu mediu cu circa 15% mai mare la buget decât în privat.

Atunci care este problema? De ce atunci când analizăm sectorul bugetar vorbim despre ineficienţă, despre lipsă de respect pentru profesii, despre oameni care abia îşi duc traiul de zi cu zi. Pentru că, în realitate, mare pare dintre dintre cei aproape 1,2 milioane de bugetari au lefuri de mizerie. Viziunea ultimilor aproape 26 de ani, legile făcute pe genunchi, schimbările mult prea dese la vârf au dus la construirea unui adevărat monstru: sectorul bugetar. Ceea ce s-a vrut a fi salarizare unitară a creat inechităţi greu de corectat. Profesii care nu au nici în clin nici în mânecă cu statul de funcţionar public au fost alipite aici. Au fost săpate adevărate cratere între categorii şi aşa am ajuns să ne plângem că ne pleacă medicii. Ar pleca probabil şi profesorii. Şi funcţionarii de la ghişeu. Şi poliţiştii. Şi jandarmii...Dacă ar exista cerere pe piaţa externă.

Tot ceea ce s-a construit până acum în domeniul bugetar a fost greşit. Acum se încearcă o minimă reparaţie. Sau mai degrabă, s-a încercat. Pentru că şi actualul proiect privind salarizarea pare să derapeze serios. Iar asta poate inseamna o condamnare definitivă la neprofesionalism a acestui domeniu

×