x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tehnica de eliminare

Tehnica de eliminare

de Maria Timuc    |    04 Dec 2011   •   21:00

Lester Levenson este numele celui care a descoperit intuitiv "tehnica de eliminare", dupa ce medicul sau ii spusese ca mai are de trait doua saptamani. Aflat intr-o profunda stare de deprimare timp de cateva zile dupa primirea diagnosticului, Lester Le­venson a gandit intr-un moment ceva diferit: "Inca sunt in viata si as mai putea face ceva, dar ce anume?", si-a spus el. "Am inceput sa-mi pun martile intrebari ale vietii: Cine sunt eu? Ce este aceasta lume? In ce relatie ma aflu eu cu ea? Ce astept eu de la ea? Am continuat sa-mi fac retrospectiva vietii. Cu aceasta ocazie mi-am dat seama ca singurele momente in care am fost cu adevarat fericit au fost cele in care eu am fost acela care emana iubire, nu cele in care m-am bucurat de iubirea altora. Am realizat astfel ca fericirea este consecinta iubirii pe care o emanam. Cu alte cuvinte, daca imi puteam amplifica iubirea, imi puteam amplifica simultan si starea de fericire", a marturisit Levenson, a carui "metoda de eli­minare" este descrisa pe larg in cartea lui Lawrence Crane, continuatorul invataturilor lui Levenson, "Iubeste-te pe tine insuti" (Ed. Adevar Divin).

Cu "toporisca" mortii atintita dea­su­pra capului, Levenson a inteles ca era bolnav de nefericire, iar neferici­rea lui provenea din neintelegerea a ceea ce era, de fapt, iubirea. El si-a re­­capitulat viata zile la rand, si-a adus amin­te diferite incidente din trecut si, ori de cate ori isi amintea ceva ce-i tre­­zea sentimente negative, respinge­re, iritare, ura sau orice alta mica stare ne­gativa, el isi schimba reactia si in­locuia negativitatea cu iubirea fata de persoana cu pricina. Levenson si-a dat seama ca "fericirea, starea de sa­natate, bogatia si pacea interioara sunt determinate de capacitatea omului de a iubi", iar asta a fost marea sa revelatie. El s-a vindecat complet de toatele bolile pe care le-a avut (ceea ce-i pusese viata in pericol atunci era un infarct de miocard masiv, al doilea in­farct din viata lui – la vremea aceea nu erau nici medicamente, nici transplant de inima, nici alte tehnici me­dicale pentru a i se salva viata), a mai trait 42 de ani, iar in timpul acesta si-a dedicat viata pentru a-i ajuta pe oameni sa scape de resentimentele, ranchiunile si negativitatea care-i imbolnaveau.

Tehnica de eliminare propusa de Levenson nu presupune eliminarea dusmanilor, nu ne cere sa ne indepartam de oamenii rai din vieti noastre, nici sa ne despartim de cineva anume. Lui Levenson i s-a revelat faptul ca trebuie sa eliminam doar nefericirea din noi insine. Suferinta existenta in gadurile, in sentimentele, in faptele si-n emotiile noastre. El a observat ca totul se intampla in interior, ca reactionam prin respingere la o multime de situatii, ca ne respingem durerile, tristetile, vinovatiile, angoasele si-i respingem si pe ceilalti oameni, ca respingem chiar simptomele bolilor noastre, desi ele nu sunt altceva decat "emotii care trebuie acceptate". Asta-i iubirea divina, dincolo de emotiile omenesti obis­nuite; iubirea pe care o emanam este natura noastra. Simplul fapt ca respingem si avem negativitate interioara ne deconecteaza de iubire si ne face nefericiti, iar nefericirea este sursa tuturor problemelor vietii. Putem si noi sa aplicam metoda de eliminate a lui Levenson, cu atat mai mult cu cat se poate sa fim in situatii mai fericite decat era situatia lui. Sa ne iubim si dusmanii nu este doar un concept sec si fara sens, cat miezul vindecarii si expresia unei legi marete a existentei: legea iubirii. Sa nu mai eliminam raul prin respingere, ci prin acceptare emotionala. Sa acceptam, sa aprobam, sa-i spunem da oricarei situatii de viata, inclusiv durerilor fi­zice, sa-i spunem "da" oricarei pro­bleme apare in existenta noastra. Pro­blemele sunt norii grei ai existentei, aceia ce ascund de noi iubirea si, o data cu ea, adevarul si faptul ca putem sa nu avem atatea probleme. Daca vom face din iubire o alegere continua, in fiecare situatie de viata, se poate sa ne vindecam si noi, se poate sa ne eliberam de teroarea Egoului si se poate... sa descoperim in lumea aceasta trista fericirea pe care o credeam... inexistenta, pierduta sau destinata celor norocosi. Pentru asta trebuie sa eliminam din propriile trairi tot ce-i negativ...

×