x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toată lumea mânuţele sus!

Toată lumea mânuţele sus!

de Ana-Maria Păunescu    |    05 Oct 2014   •   13:10

A început campania electorală! Îmi amintesc de două versuri pe care le strigam cu colegii de clasă, la începutul serbărilor, ca să atragem atenţia părinţilor sosiţi cu plictiseala la ei şi cu oboseală în fiecare gest: “Lume, lume, mare bal/La palatul principal!”. Imperfectă comparaţie, dar pe undeva ne apropiem de acest octombrie semi-întunecat, cu urşi la capăt de fir telefonic şi cu armate închise în butoni de costum de firmă. Se vinde la promoţie fiecare fir de in şi fiecare za de demnitate. Prezidenţiabilii reduc preţurile mult sub cota pieţei, doar-doar or câştiga şi dumnealor un vot în plus, direct în puls, din mulţmea de oameni nehotărâţi care aşteaptă un semn din portofel ca să ştie unde să pună ştampiluţa. A început campania electorală. S-a legalizat, brusc, minciuna. Toţi vor face din România ţara perfectă. Românii plecaţi în Spania, Italia, Portugalia, Germania şi în cine ştie câte alte colţuri de lume, se vor întoarce râzând şi chiuind la casele de marcat ale parcărilor din aeroporturi. N-o să se mai taie pensii. Din contră. Bătrâneţea va deveni cea mai râvnită colecţie de modă a epocii care ne bate în geam. N-o să se mai taie din salariile bugetarilor. Din contră, iarăşi. Vor creşte vertiginos graficele, în patru ani cât la alţii în zece. Se va vedea cu ochiul liber cât de puternici suntem şi cât de voios mergem spre indestructibilitate.

A început campania electorală. Se vor împânzi oraşele de afişe cu zâmbete de carton şi cu litere mari ascunse de câte un slogan mai mult sau mai puţin inspirat. Ei sunt ca noi, ei sunt de-ai noştri. Ei, prezidenţiabili din măduva oaselor până în vârful bretonului, ei, aleşi din tată în fiu şi din tuş în retuş. Aşa trebuie procedat, asta e calea, ăsta e drumul către fericire, dragi români din ţară sau din afara ei. A început campania electorală. şi noi nu ştim ce-i de făcut. Fie ne luăm concediu medical o lună întreagă, ca să ne putem închide în bârlogul cu apatie, fie ne prefacem că îi credem, asta ca să nu avem nevoie, după doar câteva zile de îndoctrinare, de un tratament adevărat cu antidepresive şi cu pilule mari de durere de cap. A început campania electorală, se vor scoate scenele din depozite şi vor organiza sute de spectacole cu fundal colorat, spectacole făcute de dragul artei, fireşte, nu din raţiuni manipulatoare. Toată lumea mânuţele sus! Suntem un popor fericit! Avem liber la mititei şi la aplauze, avem şansa să strigăm nume de candidaţi în piaţa publică şi să ne unim palmele pentru a le întâmpina paşii delicaţi, la urcarea pe piedestal.

A început campania electorală. Se fabrică şi noaptea pixuri şi brichete inscripţionate, se topeşte plastic pentru mii de pungi cu de toate, se creionează cu marker permanent traseele cioplite în creion de minţile luminate din partid. A început campania electorală. Încă una. Schimbarea stă în mâinile noastre. Aşa spun dumnealor. şi bine spun. Stă şi tot stă. Nu-i dăm drumul nici picaţi cu ceară. Schimbarea stă în mâinile noastre...

 

 

×