x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian si Calin: doua papusi stricate

Traian si Calin: doua papusi stricate

de Lavinia Sandru    |    06 Dec 2005   •   00:00

A trecut un an de la momentul in care pe fata lui Adrian Nastase a impietrit zambetul, in timp ce pe fata lui Traian Basescu acesta a inflorit, transformandu-se in ranjet. Alianta D.A. "PNL-PD" si presedintele Basescu au primit credit din partea romanilor ca sa scoata tara la liman si s-o smulga din mainile oligarhilor si a celor care o vedeau ca pe o prada - propria lor prada.

Acum un an au reusit sa convinga romanii ca pot avea incredere in ei. "Fluturand" steagul portocaliu, pe care astazi Flutur vrea sa-l scoata de la naftalina, Traian si Calin au reusit sa-i faca pe cei care "isi doreau continuitate" sa fie la un pas in urma celor care "sperau sa traiasca bine".

Nu stiu daca vreunul din ei i-a multumit pana azi lui Marko Bela pentru serviciul pe care li l-a facut atunci cand a incheiat protocolul cu Nastase pentru sustinerea in turul doi la alegerile prezidentiale. In felul acesta, toti cei care aveau ceva cu UDMR-ul au votat cu Traian Basescu si l-au ajutat sa ajunga presedinte.

Probabil ca rasplata a fost de fapt inscaunarea lui Bela in postul de vicepremier, pentru ca altfel nu-mi explic de ce i-o fi dat birou de presedinte de partid la Palatul Victoria si mi-e greu sa cred ca lui Marko Bela chiar ii pasa de cultura, invatamantul si integrarea europeana a Romaniei.

A trecut un an de la momentul in care pe fata lui Adrian Nastase a impietrit zambetul, in timp ce pe fata lui Traian Basescu acesta a inflorit, transformandu-se in ranjet.

Alianta D.A. "PNL-PD" si presedintele Basescu au primit credit din partea romanilor ca sa scoata tara la liman si s-o smulga din mainile oligarhilor si a celor care o vedeau ca pe o prada - propria lor prada.

Si nici macar n-au primit acest credit pentru ceea ce erau ei si pentru ceea ce puteau ei face pentru Romania. Au primit credit pentru ca a existat o mana de oameni curajosi care si-au riscat tot ce aveau, care nu puteau fi santajati de nimic, care voiau sa traiasca intr-o alta Romanie si care au girat pentru Alianta si pentru Traian Basescu. Nu stiu daca s-ar fi intamplat acelasi lucru daca pe "Columna lui Traian" ar fi luptat Vasile Blaga, Radu Berceanu, Cristi Radulescu sau Gheorghe Dobre.

Din pacate, a fost imposibil sa se schimbe ceva. Cei care s-au aflat la guvernare sunt mana in mana cu cei care le-au luat locul. Se sustin unii pe altii. Oamenii Puterii ii sustin pe cei ai Opozitiei, urmand ca la randul lor sa fie sustinuti cand isi pierd scaunele. Doar comisionul e altul. 70% cand esti la putere inseamna 30% cand esti in opozitie. Sa nu ne facem iluzii ca ii intereseaza ce se intampla cu Romania. Pentru ei conteaza doar sa se imbogateasca repede si sa aiba averi impresionante. Stiu ca tot la patru ani pierd puterea, pentru ca nu fac nimic pentru tara, dar stiu ca au toate sansele sa o redobandeasca iar, dupa alti patru ani, pentru ca si cei care vin dupa ei isi urmaresc doar interesele personale.

Cine ar fi crezut acum un an ca Tariceanu va fi preocupat doar de prosperitatea lui si a grupului sau de interese si membrii Guvernului sau vor prelua foarte repede aroganta, superioritatea si suficienta afisata pana nu demult de liderii PSD? Cine ar fi crezut ca exact aceleasi practici legate de subordonarea Justitiei de catre politic, pe care Alianta le critica la PSD, le vom regasi in mai putin de un an si la aceasta: telefoane date la procurori, modificari ale legislatiei, astfel incat ministrul Justitiei sa schimbe procurorii, si nu CSM-ul, minciuni spuse populatiei cu privire la imunitatea de care dispune presedintele Romaniei?

Cine ar fi crezut ca presedintele-jucator Basescu se va defecta atat de repede si va uita tot ceea ce le-a promis romanilor in campania electorala, cu mana pe Constitutie?

Inclin sa cred ca nu Constitutia Romaniei e cartea pe care Basescu a promis ca va pune totul. Sau poate ca exista o alta Constitutie si noi nu o cunoastem.

Prea sunt doar o mana de oameni cei care-si impart Romania intre ei si nimeni nu-i opreste. Prea sunt in joc sume foarte mari de bani si cei care ar trebui si ar putea sa faca ceva sunt si ei implicati.

Credeti ca, daca nu ar fi fost vorba de afaceri importante si de bani multi, UDMR ar fi ramas la guvernare din 1996, santajand in dreapta si-n stanga? Credeti ca, daca n-ar fi fost implicat cu ceva, Tariceanu ar fi acceptat jignirile aduse la adresa statului roman de catre partenerii de coalitie, prin Legea privind statutul minoritatilor nationale si prin presiunile pe care acestia le fac pentru ca actul sa fie adoptat?

Credeti ca mai exista vreun stat in Europa in care un partid aflat la guvernare sa faca lobby extern, pentru ca tarii lui sa i se puna piedici in calea aderarii la UE si sa nu fie exclus din coalitia guvernamentala?

Nu! E doar Romania lui Traian si a lui Calin. Unul, din dorinta de prea multa putere, celalalt, de frica pierderii fotoliului cald, jongleaza cu interesele fundamentale ale tarii.
×
Subiecte în articol: traian editorial