x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trei evaluări, o aterizare lină

Trei evaluări, o aterizare lină

de Daniel Apostol    |    06 Feb 2023   •   06:30
Trei evaluări, o aterizare lină

Trei recente analize - venind de la o instituție financiară internațională (FMI), de la un lider global în managementul investițiilor și serviciilor financiare (Morgan Stanley) și de la unul din cei patru coloși globali ce oferă servicii de audit și consultanță la nivel global (PwC) - aduc în discuție „aterizarea lină” a economiei globale.

FMI și-a „îndulcit” prognoza: reevaluarea - „o mișcare mai degrabă atipică pentru instituția internațională”, notează www.studiifinanciare.ro - arată că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune, iar inflația se va domoli, în ciuda condițiilor economice și geopolitice încă extrem de complicate și adâncite în necunoscut. FMI consideră astfel că lupta împotriva inflației începe să dea roade, deși creșterea va rămâne slabă în raport cu standardele istorice, cauzele principale fiind politicile antiinflație (efectele acestora), precum și războiul Rusiei în Ucraina. Perspectivele Fondului sunt mai puțin sumbre decât previziunile din octombrie 2022.

Totuși, câteva riscuri rămân notabile: inflația se poate menține încăpățânat de ridicată, o escaladare a războiului din Ucraina continuă să fie o amenințare majoră la adresa stabilității globale ce ar putea înăspri condițiile financiare, mai ales în economiile în curs de dezvoltare. Iar mediul financiar rămâne fragil. O speranță stă în reușita factorilor de decizie de a îmblânzi inflația cu un cost redus pentru creșterea economică, așa-numita „aterizare lină”.

Analiștii de la Morgan Stanley sunt mai rezervați, dar tot despre o aterizare ușoară vorbesc și ei. Indicele S&P 500 a crescut cu mai mult de 13% de la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii octombrie 2022 și a crescut cu aproximativ 6% de la începutul anului 2023, iar „creșterea reflectă optimismul că Rezerva Federală va prevala în eforturile sale de a controla inflația și de a reduce ratele dobânzilor, ghidând economia către o aterizare lină”. Revenirea de pe bursă are de-a face mai mult cu relaxarea rapidă a condițiilor financiare, iar experții citați cred că se impune în continuare o atenție deosebită în ceea ce privește evoluțiile prețurilor la petrol, redresarea economică în China, scăderea randamentelor trezoreriei americane pe termen lung și faptul că am putea vedea o normalizare în comportamentul de cheltuieli al consumatorilor odată cu creșterea temerilor de recesiune și de insecuritate a locurilor de muncă.

Și previziunile PwC pentru 2023 scot în evidență faptul că economia globală își va încetini brusc creșterea, dar va evita recesiunea. Inflația - deși în scădere - va rămâne o amenințare pentru finanțele populației și ale firmelor, depășind ținta stabilită. Dar PwC semnalează intrarea într-o nouă fază a globalizării: „slowbalisation”, o combinație între relocarea (reshoring) producției din anumite sectoare ale economiei și apropierea lanțurilor de aprovizionare (friend-shoring) între țările cu sisteme economice, politice și instituționale similare. 

Aceste evaluări continuă să indice riscul de recesiune în multe economii, dar arată că, dacă vor avea loc, recesiunile vor fi ușoare.

„Aterizarea lină” aduce astfel un ton ceva mai optimist, după prognozele „catastrofice” de anul trecut.

×
Subiecte în articol: prognoza