x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un preşedinte invalid

Un preşedinte invalid

de Marian Nazat    |    30 Iul 2012   •   11:28

Dupa un referendum nevalidat ne-am ales cu un presedinte... invalid. Garda pretoriana l-a salvat iarasi, speriata de perspectiva rau prevestitoare. Infirmitatea e una devoalata democratic, printr-un vot masiv de respingere a "epavei politice' Basescu. Romanii l-au trimis in civilie inainte de expirarea termenului de garantie, dar geaba. Majoritatea de la urne n-a fost aia din hrisoavele recensamantului uitate prin sertarele birocratice.

Birocratia a invins din nou democratia, intru bucuria unei minoritati ce a boicotat plebiscitul. De azi inainte discretionarul Basescu va avea grija sa-si razbune fara vreo impotrivire frustrarile din ultimele zile de plebeu. Si-o va face cu o pofta dezlantuita, dornic sa-si vada la bulau dusmanii politici. Abia de acum incolo se va porni ciuma penala peste tara asta de pripas. Vor zornai catusele, procurorii nu vor mai prididi cu invinuirile si retinerile, procesele "pucistilor' vor fi transmise in direct, iar analistii-colonei sta-vor pana in crucea noptii sa ne lamureasca despre modernizarea statului imbasescizat. La finalul campaniei vor fi avansati in grad, desigur. Stenogramele lungii si fierbintii veri, cu protagonistii loviturii de stat, vor fi lecturi obligatorii la televiziunile incartiruite ideologic. Loc de impacare nu mai exista sub domnia nedomnului varat noua cu de-a sila, gratie artificiului juridic pritocit de gasca ex-suspendatului.

Resentimentele si ura stranse in luna maximei umilinte vor naste abuzurile din care presedintele invalid se va intrupa revansard. Mutilat pe dinauntru, Reconfirmatul nu va intarzia sa ne arate tuturor ca el este seful statului, iar nu "mafiotul, mincinosul si ticalosul' din discursurile "tradatorilor' zurbagii ! Ca "paiata' si "uzurpatorul', cu sleahta lor de uneltitori in afara legii, au nesocotit ordinea constitutionala. Niste infractori, manati de banda puscariabililor parlamentari ! Timpul iertarii e amanat mereu si mereu, intr-o Romanie surpata de suspiciune si dusmanie. Cei de afara s-au saturat de noi, de lichelismul politicianului dambovitean, ingramadit sa se tarasca la Bruxelles cu para. Interesul national nu-i decat interesul personal al unuia sau altuia, o miza calculata in arginti.

De cealalta parte a presedintelui invalid gasim o putere legislativa si administrativa invalida. Chipurile putere, fiindca nu are serviciile si justitia in subordine. Iar coabitarea dintre doi invalizi va insemna o tara invalida, schilodita de vrajmasiile deja declarate. Intre infirmi se vietuieste schiop, apar complexele de inferioritate, curajul se risipeste usor-usor. Locuitori de mana a doua, a treia, astfel vom ajunge in razboiul de care nu e chip sa scapam vreodata. Romania a mai ratat o sansa sa se insanatoseasca, sa-si primeneasca aerul mucegait. Republica Invalida Romana trage ponoasele indeciziei propriilor sai cetateni, dintotdeauna nimeriti in raspar cu istoria. Obisnuiti sa convietuiasca si cu dracu' si cu Dumnezeu, compatriotii mei s-au codit sa transeze conflictul generator de tensiune. S-au oprit ca-ntotdeauna la mijlocul drumului, calea mediocritatii si lasitatii. Desi unii ii spun a intelepciunii. Oare ?

Dictatura minoritatii fara de curaj civic va instaura teroarea si vanatoarea de vrajitoare. In pietele publice se ridica esafoade si se ascut satarele. Se suplimenteaza organigramele cu calai si se largesc cimitirele. In jurul fiecarui roman se construiesc fortarete, insa dincolo de palisade se tremura de frica si de singuratate. Solidaritatea si armonia s-au spart in milioane de tandari sub ranjetul viclean si cinic al invingatorului nostru. Un neam de victime perpetue, incovoiate si incolonate sa sarute poala Boierului din Deal. In duminica tricolorului nici urma de desteptare, dimpotriva. Dezertori din mandrie si demnitate, astia suntem, si de aceea renuntati de a va mai jeli destinul subaltern !

×