x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un referendum inutil

Un referendum inutil

de Ion Cristoiu    |    23 Apr 2007   •   00:00
Un referendum inutil

"Pentru că, după Referendumul de la 20 mai, Bărbatul visurilor lor se va intoarce la Cotroceni! Nu pentru că domnia sa e Cel mai iubit fiu al poporului roman, cum ii place să-şi spună cand se bărbiereşte dimineaţa in oglinda din baia din protocol, nici pentru că graţie iarmaroacelor aranjate de PD şi PLD va reuşi să convingă electoratul că e Cel mai indispensabil fiu al neamului, ci, pentru că - pur şi simplu - Curtea Constituţională FSN-istă, exploatată din plin după străvechea invăţătură a folosirii compromişilor, i-a făcut cadou condiţia prezentării a peste 50 la sută dintre cei inscrişi pe listele de alegători"

Vineri după-amiază, Traian Băsescu şi-a chemat la Cotroceni admiratoarele din presă pentru un exerciţiu de erecţie a personalităţii la vederea lacrimilor şiroaie. Colivăresele sale dintotdeauna l-au bocit amarnic şi, dacă ar fi avut puterea de a răzbi, l-ar fi spălat şi pe picioare, in ipostaza de Marii Magdalene cu zbarci.

A fost un moment de telenovelă absolut inutil. Pentru că, după Referendumul de la 20 mai, Bărbatul visurilor lor se va intoarce la Cotroceni!

Nu pentru că domnia sa e Cel mai iubit fiu al poporului roman, cum ii place să-şi spună cand se bărbiereşte dimineaţa in oglinda din baia din protocol, nici pentru că graţie iarmaroacelor aranjate de PD şi PLD va reuşi să convingă electoratul că e Cel mai indispensabil fiu al neamului, ci pentru că - pur şi simplu - Curtea Constituţională FSN-istă, exploatată din plin după străvechea invăţătură a folosirii compromişilor, i-a făcut cadou condiţia prezentării a peste 50 la sută dintre cei inscrişi pe listele de alegători.

Contrar afirmaţiilor unor adversari ai domniei sale, Legea Referendumului e clară: dacă la Referendum nu e validat prin prezentarea numărului cerut de alegători, se consideră, automat, că iniţiativa demiterii cade. In acest caz se revine la starea dinaintea suspendării, şi nu la cea votată de Parlament. Ar fi absurd să credem că, prin nevalidarea Referendumului, Traian Băsescu ar rămane suspendat pană la un nou Referendum, urmand ca o nouă nevalidare să ducă la o nouă perioadă de suspendare pană la un nou Referendum, Romania ajungand astfel să intre intr-o etapă istorică de referendumuri succesive. Şi, chiar dacă n-ar fi fost această decizie a Curţii Constituţionale, Traian Băsescu tot s-ar fi intors la Cotroceni. Aşa cum am mai scris, spre deosebire de alegerile prezidenţiale, Referendumul ii oferă lui Traian Băsescu, din start, cateva avantaje extrem de importante:

1) Spre deosebire de adversarii săi, el trebuie să-şi apere pielea. Dacă Traian Băsescu va reveni la Cotroceni, pentru Coaliţie nu e cine ştie ce mare nenorocire. Romania e, Slavă Domnului!, membră a Uniunii Europene. Şi, dacă Referendumul i-ar aduce o victorie copleşitoare, el n-are cum schimba regimul democratic din Romania. Ce le-ar putea face adversarilor săi? Să-i vare la inchisoare? Să-i trimită la ghilotină? Cel mult ar putea, folosindu-şi slugile din Parchet şi DNA, să-i tarască prin anchete. Să zicem că ar putea acţiona astfel incat să declanşeze alegeri anticipate. Ei, şi? Acestea n-ar putea să aducă o majoritate absolută celor două partide care-i duc oala de noapte chiar şi cand n-are nevoie de ea. Pentru Traian Băsescu insă, un eşec la Referendum ar insemna sfarşitul carierei sale politice. Astfel că, in timp ce adversarii nu pot atinge mobilizarea presupusă de o chestiune de viaţă şi de moarte, Traian Băsescu va face tot ce-i stă in putinţă pentru a se intoarce la Cotroceni.

2) Pentru adversarii săi, eşecul suspendării ar fi fost intr-adevăr extrem de periculos. Nu numai pentru că in interiorul partidelor s-ar fi starnit multe nemulţumiri, ci şi pentru că Traian Băsescu, intărit de succesul cacealmalei cu demisia, ar fi purces, prin maidanezii săi, de la Parchet şi DNA, la o veritabilă prigoană din nevoia bolnăvicioasă de răzbunare. Acum insă, odată reuşită operaţiunea propusă şi cu un Traian Băsescu jumulit de prostia de a nu se fi ţinut de cuvant, adversarii săi nu se tem atat de tare de rezultatul Referendumului.

3) Aşa cum am mai scris, prin Referendum romanii sunt chemaţi să demită un preşedinte. Indiferent că acesta e sau nu Traian Băsescu, trebuie să fi făcut ceva extrem de grav pentru ca electoratul să vrea să-l dea jos. Altfel ar sta lucrurile in cazul unor alegeri prezidenţiale anticipate, cand electoratul ar fi chemat să voteze un candidat dintre mai mulţi, şi nu sancţionarea unui şef de stat pentru greşeli pe care el le consideră totuşi chichiţe.

4) Traian Băsescu e un maestru al campaniilor electorale. Ca toţi populiştii demagogi, are probleme cand vine vorba de a construi ceva. Cand insă trebuie să seducă poporul prin scamatorii electorale, e de neintrecut.
Previzibil in rezultatul său final, Referendumul e o splendidă inutilitate.

NB. Cotidianul 7 plus dezvăluie in ediţia sa de sambătă diversiunea prin care ziarul de casă al lui Traian Băsescu, Evenimentul zilei, a chemat prin SMS-uri populaţia Bucureştilor la o mineriadă in Piaţa Universităţii. Nu mă miră. Nu e intaia oară cand portdrapelul presei prezervativ din Romania dovedeşte că e gata să incalce orice regulă a gazetăriei de dragul buzunarelor prea largi ale Familiei Ringier de la Zurich. Rămane totuşi intrebarea: de unde a avut Traian Băsescu bani pentru a plăti o asemenea marşăvie?
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial referendum