x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ură fără motiv

Ură fără motiv

de Tudor Octavian    |    22 Noi 2007   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Am simţit, in autobuz, că sunt privit cu ură. Cănd am intors capul, am văzut că mă fixa cu privirea un bătrăn impunător, de aproape doi metri, cu o faţă de buldog dresat să-şi controleze furiile. O faţă de buldog supărat rău, care ar fi trebuit să mă facă să cobor urgent la prima staţie şi să nu mă mai uit inapoi.


SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Am simţit, in autobuz, că sunt privit cu ură. Cănd am intors capul, am văzut că mă fixa cu privirea un bătrăn impunător, de aproape doi metri, cu o faţă de buldog dresat să-şi controleze furiile. O faţă de buldog supărat rău, care ar fi trebuit să mă facă să cobor urgent la prima staţie şi să nu mă mai uit inapoi.


Unii oameni au o expresie agresivă cănd sunt obosiţi sau copleşiţi de ani. Işi urăsc bătrăneţea şi răspăndesc in jur amărăciune şi nesiguranţă. Instinctiv, iţi vine să stai căt mai departe de ei. M-am intrebat dacă nu cumva ne cunoaşteam şi ii eram dator cu ceva. Uit o mulţime de lucruri, dar nu şi feţele celor cu are am avut de-a face, fie şi un timp foarte scurt. In plus, pe indivizii masivi şi la bătrăneţe, respirănd o vigoare contra naturii, o impotrivire bolovănoasă la legile firii, o anume vehemenţă in toată fiinţa lor, nu-i uit, fiindcă nu dau peste ei la tot pasul. In tinereţe insul trebuie să fi fost un pieptos şi un vănos, iar bătrăneţea lui ameninţa in continuare cu amintirea a ceea ce fusese căndva.


M-am prefăcut că il ignor, oricum mă găseam in celălalt capăt al autobuzului, numai că mă urcasem intr-un autobuz gol şi cei căţiva metri distanţă, care intr-o maşină plină de lume mi-ar fi dat o şansă, acum nu contau. Dacă aduc in discuţie şansa e pentru că in aer plutea o mare ameninţare. La prima oprire am coborăt. N-aveam nici un motiv să-mi fie frică, insă frica nu-ţi intră in oase numai din nişte motive explicite.


M-am urcat in autobuzul următor şi, cu toate că era gol, m-am simţit iarăşi privit. Am intors capul, m-am găndit că, dac-aş fi fost scriitor de povestiri ştiinţifico-fantastice, m-am şi aşteptat să dau din nou de bătrănul cela ameninţător. Dar, cum spuneam, autobuzul era gol şi gol a rămas pănă la ultima staţie. Totuşi, mă simţeam privit din locul unde in celălalt autobuz mă fixa uriaşul cu mutră de buldog. Nu mai era vorba de o persoană, ci ameninţarea care poate să fie pe neaşteptate un necunoscut. Cănd se desprinde o bucată de beton de la etajul zece şi-ţi cade in cap spui că e soarta. Insăşi un om poate să devină soartă. Nu conteză ce crezi tu despre el, contează ce găndeşte el despre tine. E posibil să-i fii, anitipatic la prima vedere, faţa ta să-i amintească de un lucru care il enervează, e destul ca subconştientul său să-i dicteze "Atacă!" şi ai păţit-o fără să inţelegi de la ce ţi se trage. Din cănd in cănd, mă trezesc stănd foarte aproape de inşi cu care nu sunt compatibil la haloul pe care ni-l răspăndesc trupurile. Numai că, trecănd timpul, am invăţat să dispar repede, să nu-i las să facă explozie. In copilărie, am măncat bătaie din senin, de la un om pe care il vedeam pentru prima oară şi pe care nu l-am mai văzut după asta niciodată. Am ţinut minte exact ce merita să ţin minte din incident: faptul că intre oameni pot apărea brusc incompatibilităţi biologice atăt de vehemente, incăt nu-i nevoie să apară şi o cauză pentru a se declanaşa un război.

×
Subiecte în articol: editorial