x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale „Vicleşuguri şi mişelenii”

„Vicleşuguri şi mişelenii”

de Marian Nazat    |    12 Ian 2012   •   21:00

n) Undeva, pe plaiurile habotnice ale Moldovei noastre, un crestin si-a dat obstescul sfarsit intr-o biserica. Chiar in timpul slujbei, cand popa indruga verzi si uscate. Moartea nefericitului n-a impresionat 'sfanta' adunare. Nimeni nu s-a sinchisit ca un semen s-a prapadit sub ochii orbiti de cu­mi­ne­catura preoteasca. In cele din urma, peste cadavru s-a intins un cearsaf alb, iar liturghia a curs netulburata. Culmea, mortul a starnit si in­vidia catorva practicanti de ortodo­xism, care, in loc sa-l caineze, i-au ochit ursitoarele. Cica 'Norocul lui ca s-o petrecut in biserica, i-a iertat Domnul pacatele!'. Vasazica, e o cins­te sa crapi sub altar, si abia acum in­teleg puhoaiele de drept-credinciosi inturmati spre amvon. Doar- doar or avea si ei sansa sa fie cositi la ve­cernie si sa li se gratieze astfel gre­selile lumesti…

n) Inchizitia de tip nou a tabarat asu­pra neamului Mamei Omida. Ca­tu­sele au zanganit pe la palatele cu tur­nu­lete aurite ale vrajitoarelor, iar un ti­g­­an deputat le-a pus gand miselesc. Ha­laditul ar vrea sa le ia tribut pe ma­gie si sa le vare viclean in nomenclatorul de meserii. 'Viclesuguri si miselenii', a sarit Sultana, a mai gu­ra­liva dintre suratele-i de ghioc. Geaba, mascatii trimisi de vreun Torquemada al stapanirii le-au si luat cu duba pe reginele farmecelor albe. Deocamdata, organele de represiune l-au ocolit pe vraciul Aliodor, ca vor­ba aia, e nevoie de flacara lui violeta la anu’, de campul lui bio-magnetic pro­tector. Spectacolul des­can­ta­toa­re­lor incarcerate a picat la tanc pentru cobaii crescuti cu telecomanda in cusca. Pai, cum s-o ratezi pe za­vo­ran­ca in rol de agent acoperit (altfel indecent de descoperita)?

Preacurata nu le ceruse balaoacheselor decat sa-l scoata pe dracu’ din ea si sa-i lege de asternut iubitul, nimic altceva! Rapusi de sarmul 'santajatei' slobozite de scrupule, pro­cu­ro­rii au infipt niscaiva piroane in teasta vrajitoarelor de s-a cutremurat sa­tra. Sceneta a mai descretit oarecum fruntile rumanilor amenintati cu neajunsurile, fiindca, nu-i asa?, 'In decembrie, Romania a ras'. Si tot razand, basca prostiti de ni se duce vestea, Necuratul ne va infasura in jurul cozii pana om plesni cu totii! Alo, Vanesa, un descantec de criza n-ai in repertoriu? Ori de ignoranta, ca tare ar mai merge azi…

n) Danezii nu mai au trebuinta de invataturile raposatului Lombroso. Profilul criminalului descris de acesta devenise desuet si ii cam incurca pe spelbii locuitori ai fiordurilor reci. Ori de cate ori este cautat un rau­fa­ca­tor, pe burtiera Danemarcei apare un anunt infiorator: 'Are fata de roman!'. Dupa ce am citit dra­co­ve­nia asta, m-am proptit in dreptul oglinzii si m-am cercetat indelung. Cumva ro­manismul ce mi s-a harazit de destin e marca infractorului in­nascut? Nelamurit, am iscodit chi­purile trecatorilor cu care ma incrucisez zi de zi, speriat de revelatia re­centa a scan­dinavilor. Nici o scofa­la, n-am ghicit in figurile cona­ti­o­na­­lilor mei semnul delictului penal. Cu ceva m-am ales totusi din zgairea vi­no­vata, o in­trebare pe care nu ma sfiesc sa v-o impartasesc si voua: Nu vi se pare ca nordicii seamana toti cu… Breivik?

n) De ziua Republicii, presedintele a mai izbutit o demonstratie de forta si hiclenie: a decorat lideri locali ai opozitiei. Caci ce altceva sunt primarii Ciuhandu, Iohannis, Pendiuc, Boscodeala ori Vanghelie? Intorsi in teritoriu, edilii invarfuiti in grad vor stabili altfel strategia campaniilor electorale viitoare. Li se va risipi brusc antipatia nutrita impotriva satrapilor oranj si-un dor de putere le va inmuia ravna. Isi vor tranzactiona ramanerea in post cu jupanii clipei, de frica dosarelor penale, desigur.

n) La ceas de seara, camerele de filmat s-au inghesuit sa-l imortalizeze pe faimosul Sile. Eroul camatar tocmai parasea beciul Jilavei, iar 'boborul' fremata de emotie. Crucialul moment trebuia transmis in eter si bagat in fiecare casa de roman, sa se infioreze de placere. Subiectul e pe gustul 'negrisorilor' de pe plantatia numita Romania si d-aia fu azvarlit, sa-l rontaie prostimea. Iar aia e cata frunza si iarba, nenica!

n) Sarbatorile de iarna i-au amortit de-adevaratelea pe stiristii televistici ai neamului. Spiritul Craciunului le-a po­gorat piosenia pe crestetele in­na­mo­lite, blegindu-i subit. Cititorii de prom­ptere s-au trezit insa repede din lan­ce­zeala, i-au readus in mocirla sociala ra­fu­ie­lile de mahala. Ecranele s-au galbejit dintr-odata de intrecerea in promis­cu­­­i­tatea de ghetou, si studiourile fost-au ocu­pate de 'aflatorii in treaba' ai natiei. Cri­ma constituie pe mai departe marfa usor vandabila in tranzitia spre descompunerea nationala… Sa va fie de bine, asasinilor de bune moravuri!

×
Subiecte în articol: editorial