x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Viitorul deceniu pierdut

Viitorul deceniu pierdut

de Marian Nazat    |    22 Mar 2012   •   10:37

M-am plictisit sa aud mereu cum este salvata Grecia de la faliment ! De un an si ceva ni se repeta intruna ca marii 'granguri' ai Uniunii Europene au gasit solutia miraculoasa pentru Republica Elena. Celulele de criza se intrunesc la repezeala si nadusesc in spatele usilor inchise, dupa care ies in conferinte de presa sa ne anunte iminenta redresare a batranei Elade.

Grecii protesteaza si dau foc la ce nimeresc, schimba guverne si ministri, ce mai, nu vor sa fie cumparati la pret de solduri. Isi cer drepturile ciumpavite chiar de-ar fi sa piara cu tara cu tot. Nu cedeaza neam la presiunile de afara si n-au de gand sa se lase incalecati de corporatismul transnational. Se zbat in van, deocamdata, sa-si duca mai departe randuielile, sa conserve un mod de viata secular. Spania, Portugalia si Italia cica i-ar urma, pecinginea pare sa se intinda, dar fondurile monetare internationale isi freaca mainile lacome. Ehe, ce bine li s-ar potrivi bancilor de aiurea steagul ala cu craniu arborat pe catargele velierelor de pirati... Din hatisul acesta de interese urat mirositoare, gusterul oligarh Soros ne avertizeaza ca 'In momentul de fata, UE si in special, statele puternic indatorate sunt in fata unui deceniu pierdut'. Vasazica, ne asteapta alti ani de irosire, de frica si nesiguranta economica. Saracia va musca si mai feroce din trupul slabit al coloniilor, incapabile sa ofere stapanilor huzur si desfrau. Suntem in pericol de a nu putea sa platim ratele si dobanzile propriei noastre sclavii, ce tragic paradox !...

Dar 'Cine ne iubeste, ne insoteste', repeta Merkozy, supraomul globalizarii contemporane. Sloganul e o vechitura reconditionata, preluata din vremea lui Stalin. 'Cine nu e cu noi, e impotriva !', tuna atunci Tatucul de la Rasarit, intr-un exces de sinceritate ideologica. Astia de azi sunt de-o perfidie exemplara, si-au insusit limbajul ipocrit al 'corectitudinii politice' si sunt in sunt in stare de orice samavolnicie. Culmea, ne cer sa-i iubim de parca cineva ne-ar fi scos inima din piept si creierul din tartacuta ! Acum pricep si rostul pulverizarii patriotismului, a nationalismului demn si rational, sclavul trebuie sa-si iubeasca stapanul ! Insul fara patrie, pribegind de colo-colo, scolarizat precar si infricosat economic, este prototipul ideal al noii ordini mondiale. Ce se va intampla cu cei care nu-si iubesc vechilii ?, ma intreb dezgustat in revolta-mi neputincioasa. Efemerii Merkel si Sarkozy, chipurile vizibile ale sinistrului Moloh, tac, nu se sinchisesc sa ne lamureasca. Rolul lor e sa-si implineasca misiunea, la naiba cu victimele colaterale !

Cum s-a ajuns aici ? Simplu, de vina ar fi 'lacomia care-ti taie respiratia a catorva', e de parere tocmai seful de la Casa Alba al astora. 'Am fost prea lacomi, de ce nu ne-ati oprit ?', ne mustra bancherii americani ('Intariti-va statul !', in varianta damboviteana). Lacomia exportata de pradatorii domnului Obama a aruncat in aer omenirea si de aceea USA a devenit ... Uniunea Sovietica Ailalta.

Dinspre Washington pleaca in teatrele petrolifere trupe inarmate pana-n dinti, in beneficiul magnatilor yankei, desigur. Ca doar nu-i banuiti de vreo pornire milostiva in slujba armoniei planetare ! Serviciu contra serviciu ! Pentru sponsorizarile babane varsate in campaniile prezidentiale, puscasii cotropitori primesc dreptul suveran de a ucide la gramada dincolo de granita. 'Mutati in exterior criza din interior ! ', este filozofia dintotdeauna a puterii de pe Potomac. Si o muta necontenit, in urma cu douazeci de ani am simtit-o si noi, dar eram intr-atat de naivi incat n-am bagat de seama grosolana diversiune. O amanare cu doua decenii a crizei actuale, acesta este pretul spargerii blocului comunist de la sfarsitul deceniului opt. Insuficient, de vreme ce si deceniul din fata va sta sub semnul irosirii individuale si colective. E clar, timpul nu mai are rabdare, ocupati strazile !

×