x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vitamine chinezeşti

Vitamine chinezeşti

de Tudor Octavian    |    17 Apr 2008   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
În cartier circulă o vorbă: tot ce are omul nevoie cumpără ieftin de la nea Gigi. Bre, nea Gigi, aud că ai de vînzare nişte televizoare sau ce dracu’ alte alea!, îl ia cu politică un vecin, care trăieşte din ajutoare sociale. Îmi pare rău, zice nea Gigi, dar televizoare nu ţinem. Noi ţinem numai vitamine.



SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
În cartier circulă o vorbă: tot ce are omul nevoie cumpără ieftin de la nea Gigi. Bre, nea Gigi, aud că ai de vînzare nişte televizoare sau ce dracu’ alte alea!, îl ia cu politică un vecin, care trăieşte din ajutoare sociale. Îmi pare rău, zice nea Gigi, dar televizoare nu ţinem. Noi ţinem numai vitamine.

Domnul Gheorghe Ciufosu, adică nea Gigi, e de meserie hoţ. În ultima vreme fură numai de la chinezi fiindcă aceştia nu anunţă paguba. Dacă ar reclama-o, ar trebui să arate actele, cu care au adus marfa. Or, o ştie toată lumea, în acte chinezii trec adidaşi, iar în container au vitamine. Sau, mă rog, ce-or fi alea, că vitaminele furate de nea Gigi au explicaţii numai în limba chineză. Fapt e că sunt pastile. Dai un ban şi înghiţi toată luna pastile chinezeşti, despre care nimeni n-ar putea să spună la ce-s bune. Sunt însă ieftine, iar la bătrîni nea Gigi le mai dă şi pe de-a moaca.

În ultima săptămînă, tot cartierul s-a căcat des şi subţire de la vitaminele lui nea Gigi. Bre, nea Ciufosule, i-a zis o doamnă, care ar avea bani să-şi cumpere vitaminele de la farmacie, dar le ia la un sfert din preţ de la nea Gigi, nu mi-ai dat vitamine, mi-ai dat pilule contra constipaţiei. Iar eu nu eram constipată. Ce naiba şi matale, nu întrebi cînd furi?! Pe cine, mă, să întreb? Se miră sincer nea Gigi. Păi, dai un ban unui gălbejit, găseşti matale unul, că ai relaţii, să-ţi spună ce scrie pe cutii măcar. Să ştim că-s vitamine, nu hapuri contra limbricilor.

Nea Gigi are un răspuns la orice reproş: Da, cucoană, dar sunt ieftine. La cîţi bani daţi pe ele, ce ăţi fi vrînd, icre negre?!! După ce s-a mai liniştit diareea în cartier, nea Gigi a adus cîteva lăzi cu pastile verzi, trase frumos în plastic. Se vînd ca pîinea caldă. Nu c-ar şti oamenii la ce folosesc, însă, la aceleaşi parale, ca la anticonstipaţionalele maronii, primeşti şaizeci de bucăţi, nu treizeci. Şi-n plus, sunt mai mari. Merită. Le cumpără mai cu seamă pensionarii. Lor, orice le-ai da să înghită, le face bine, fiindcă n-au o singură boală, ci toate bolile. După ce s-au îndopat o lună întreagă cu pastilele verzi, nea Gigi a trebuit să mai fure nişte lăzi. Toţi vîrstnicii s-au simţit perfect. Cu excepţia, fireşte, a cîtorva care au murit. Dar dacă morţii nu-s de pe aceeaşi stradă, înseamnă că nu de la vitamine li s-a tras, ci de la conservele de peşte expirate, de la nea Vasilache. Cel puţin nea Gigi e cinstit, fură ce găseşte, dar marfă proaspătă, dovadă ca pe cutii chinezii au tipărit frunze verzi, pe cînd nenorocitul de Vasilache nu aduce decît căzături şi portocale terciuite. Mă rog, nu-s rele nici ele, că-s ieftine şi dacă te strici la maţe înghiţi un pumn de vitamine deodată şi te repari pînă seara. Dealtfel, nea Gigi le-a şi spus-o: Mîncaţi, bre, orice, chiar şi pateuri stricate, că sîmbătă am aranjat o treabă importantă la depozitul chinezesc. Au adus chinezii, Dumnezeu să mi-i ţină, nişte pastile atît de mari, că toate babele or să vrea sex.

×
Subiecte în articol: editorial gigi vitamine