x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Foto Aurora Boreală: Luminile Nordului, așa cum nu le-ai mai văzut

Aurora Boreală: Luminile Nordului, așa cum nu le-ai mai văzut

de Andreea Tiron    |    28 Noi 2022   •   09:53
Sursa foto: Hepta

Spectaculoasa și capricioasa Auroră Boreală a fost surprinsă în imagini pe 26 noiembrie 2022, lângă Selfoss, în sudul Islandei.

Un adevărat spectacol al naturii, Aurora Boreală este un fenomen al luminii naturale care merită văzut și care este vânat de fotografii amatori și profesioniști din întreaga lume.

"Luminile Nordului" se produc atunci când particule încărcate electric din vânturile solare se lovesc de straturile superioare ale atmosferei terestre.

Spectacolul coloristic observat în timpul aurorei boreale are, cel mai adesea, o tonalitate tipică de galben-verzui, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălţimea de circa 96 kilometri.

În 2020, a fost descoperit un nou tip de auroră boreală numită  "The Dunes" ("Dunele"), întrucât tiparele verzi ale undelor sale seamănă cu dunele formate pe o plajă nisipoasă.

Fenomenul celest observat în urmă cu doi ani este rezultatul unei interacţiuni între zone adiacente cu densitate ridicată sau scăzută de oxigen, a precizat Minna Palmroth, profesoară de fizică la Universitatea Helsinki.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: aurora boreala luminile nordului